FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 30. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PJONGJANG - Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u "ratno stanje" s Južnom Korejom, produbivši time eskalaciju zapjenjene retorike prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli. Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz. "Od sada nadalje, odnosi Sjevera i Juga ulaze u stanje rata i sva pitanja u odnosima tretirat će se sukladno tome", objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, pozvavši se na zajedničko priopćenje sjevernokorejske vlade, vladajuće partije i ostalih organizacija. Na terenu nema znakova nikakvih neuobičajenih vojnih aktivnosti ili bilo čega drugog što bi sugeriralo da postoji prijetnja agresije na Jug, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

BANJA LUKA - Policija je pronašla i uhitila osobu koja je u noći s četvrtka na petak zapalila nova ulazna vrata na katoličkoj crkvi na Petrićevcu kod Banje Luke. Kako su javili mediji, uhićen je 25-godišnjak, mještanin naselja Petrićevac. Agencija Fena, koja se poziva na potvrdu o uhićenju iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka, navodi i da je riječ o M. M. (1988.), odnosno neslužbeno o Milanu Majstoroviću. Paljenje vrata župne crkve na Petrićevcu kod Banje Luke, čija obnova je započela 2008. godine te još uvijek traje, predstavlja pokušaj zastrašivanja malobrojnih preostalih katolika koji žive na tom području, upozorili su u petak banjolučki biskup Franjo Komarica i župnik petrićevačke župe fra Ivo Orlovac.

VATIKAN - Papa Franjo predvodio je na Veliki petak Križni put u Koloseju u Rimu, čija je središnja poruka bila želja da za mirom na Bliskom istoku. "Neka krv nedužnih žrtava bude sjeme bratskijeg Istoka", bila je jedna od molitava u razmatranjima tijekom križnog puta, čiji su autori dvoje mladih Libanonaca i poglavar Maronitske crkve, patrijarh kardinal Bechara Boutros Rai. U razmatarnjima je bilo riječi o ratovima na Bliskom istoku i želji da se izbjeglice i prognani što prije vrate svojim domovima. Papa je sudjelovao na križnom putu zajedno s tisućama vjernika, uz svjetlo baklji. Veliki drveni križ nosili su naizmjenično mladi, bogoslovi i redovnice s Bliskog istoka, iz Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. Njima se pridružio i kardinal vikar Agostino Vallini, papin zamjenik u rimskoj biskupiji. Muku je pjevao zbor iz Libanona.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙