FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Svekineski nacionalni kongres u petak je izabrao Li Keqianga za premijera, nakon što je dan prije za predsjednika države izabran Xi Jinping, a od novog se vodstva očekuju reforme u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Dolazak novih lidera je očekivan i dio je smjene političke generacije koja je započela jesenas, kada su Xi Jinping i drugi mlađi vođe imenovani na ključne pozicije u vladajućoj Komunističkoj partiji Kine. Glavni zadatak Li Keqianga, tehnokrata koji tečno govori engleski, bit će zaokret u modelu kineskog gospodarstva, previše ovisnog o državnim infrastrukturnim projektima, koji su često imali loše društvene i ekološke učinke.

JERUZALEM

Američki predsjednik Barack Obama Izraelcima je poručio kako vjeruje da Iranu treba još barem godinu dana vremena da bi razvili potencijalno nuklearno oružje te je istaknuo da upotreba vojne sile i dalje ostaje američka opcija i slučaju da sankcije i diplomatske mjere ne uspiju spriječiti nuklearne ambicije te države. U intervjuu za izraelsku televiziju, šest dana prije posjeta Izraelu, Obama je, ocjenjuju promatrači, želio poslati poruku premijeru Benjaminu Netanyahuu da je potrebno biti strpljiv kada je u pitanju strategija Washingtona prema Iranu. Istodobno je pokazao odlučnost SAD-a da se suprotstavi službenom Teheranu, ukoliko to bude potrebno. Tijekom prvoga Obamina predsjedničkog posjeta Izraelu iransko nuklearno pitanje bit će jedna od glavnih tema njihova razgovora.

VATIKAN

Papa Franjo u četvrtak je uputio poruku rimskoj židovskoj zajednici u kojoj stoji kako se nada da će biti u stanju pridonijeti nastavku dobrih odnosa između katolika i židova. Novi Papa poruku je uputio glavnome rabinu Riccardu Di Segniju, istodobno ga pozvavši na inauguracijsku misu koja će se u Vatikanu održati 19. ožujka. "Istinski se nadam da ću biti u stanju pridonijeti napretku odnosa između katolika i židova kakav postoji od Drugoga vatikanskog koncila", stoji u priopćenju koje je prenio Radio Vatikan. Također je rekao kako se nada da će biti u mogućnosti pridonijeti "duhu obnovljene suradnje".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙