FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 17. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Novi kineski predsjednik Xi Jinping najavio je u nedjelju "veliku kinesku renesansu" u svom prvom govoru kao šef države. Xi se u nedjelju obratio zastupnicima na zatvaranju Svekineskog nacionalnog kongresa koji ga je u četvrtak izabrao za novog predsjednika države, čime je završena generacijska smjena vlasti u Kini koja se tradicionalno odvija jednom u deset godina. "Nastavit ćemo se boriti za kineski socijalizam i veliku renesansu kineske nacije", najavio je Xi, koji bi na čelu države trebao biti dva petogodišnja mandata. Kako javlja BBC, Xi je održao patriotski govor u kojem je pozvao na jedinstvo nacije i naglasio da će ekonomski razvoj biti prioritet kineske komunističke partije. Govorio je i o potrebi borbe protiv korupcije i ublažavanju sve većih razlika između bogatih i siromašnih u zemlji. Upozorio je i kinesku vojsku, rekavši da mora unaprijediti svoje sposobnosti "u zaštiti nacionalnog suvereniteta i sigurnosti". Nakon Xijeva govora i novi kineski premijer Li Keqiang obratio se javnosti održavši tiskovnu konferenciju. Najavio je smanjenje birokracije u zemlji i smanjenje javne potrošnje.

ZAGREB - Najmanje 112 tisuća civila poginulo je u ratu i u terorističkim napadima u Iraku od savezničke invazije na tu zemlju s ciljem rušenja Sadama Huseina prije deset godina, objavila je u nedjelju nevladina organizacija "Iraq Body Count". Savezničke koalicijske snage predvođene Amerikancima i Britancima počele su napad na Irak 19. ožujka 2003. godine. Povodom desetogodišnjice toga događaja "Iraq Body Count" objavio je nove informacije o broju poginulih u toj zemlji. Po njihovim podacima, u Iraku je tom razdoblju poginulo između 112.000 i 122.000 civila. Kada se u to uključe i sudionici borbi, broj mrtvih mogao bi biti 174 tisuće. Iako je broj terorističkih i sektaških napada bitno manji u odnosu na najkrvavije razdoblje (2006.-2008.), nasilje u Iraku i dalje je svakodnevna pojava. "Sukob nije završen, nasilje je i dalje rašireno", kaže IBC. Godišnje između četiri do pet tisuća ljudi pogiba u napadima. Najopasnije područje je Bagdad, a zatim pokrajine na sjeveru i zapadu zemlje.

WASHINGTON - Sarah Palin, kandidatkinja republikanaca za potpredsjednicu SAD-a na izborima 2008., nazvala je američkog predsjednika Baracka Obamu lašcem i pozvala svoju stranku da brani konzervativne vrijednosti, u subotu na skupu republikanskih aktivista koji su senatora Randa Paula ocijenili najpogodnijim kandidatom republikanaca za predsjedničke izbore 2016. "Barack Obama obećao je najtransparentniju vladu ikad. Barack Obama, lažeš!", rekla je bivša guvernerica Aljaske na skupu konzervativaca blizu Washingtona. Njezina izjava izazvala je dugotrajni pljesak publike u kojoj su bili republikanski zastupnici i konzervativni aktivisti. Palin se obrušila na Obamin plan kontrole oružja, uključujući i sigurnosne provjere kupaca. "Više provjera? Trebali bi početi s vama, gospodine predsjedniče", rekla je Palin. Konzervativni aktivisti izabrali su senatora Randa Paula kao preferencijalnog predsjedničkog kandidata za izbore 2016., u ipak ranom i razmjerno nepouzdanom pokazatelju raspoloženja republikanske izborne baze.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙