FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SEUL - Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 izvela su u četvrtak vježbu iznad Južne Koreje u jeku rasta napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, objavila je američka vojska. Dva bombardera B-2 poletjela su iz baze Whiteman u Missouriju i ispustila streljivo na cilj na južnokorejskom teritoriju, objavila je vojska. Taj let, u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage, "pokazuje sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare", dodaje se u priopćenju. Objava bi mogla izazvati žestoku reakciju Pjongjanga koji je već zaprijetio Washingtonu udarima na otoke Guam i Havaje. Nevidljivi bombarderi B-2 koji su upotrebljeni prvi puta u Srbiji 1999., zatim u Afganistanu i Libiji (2011.), važan su element obrambene sposobnosti Sjedinjenih Država u području Azije i Pacifika, navodi se u priopćenju američke vojske.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela (94) ponovo je primljen u bolnicu zbog respiratorne infekcije, objavila je u četvrtak južnoafrička vlada. Nikakve druge pojedinosti nisu objavljene osim da Mandela "ima najbolju liječničku njegu". Ikona borbe protiv aparthejda tri je tjedna bio u bolnici u prosincu zbog upale pluća i operacije uklanjanja žučnih kamenaca. Bio je to njegov najdulji boravak u bolnici otkako je 1990. pušten na slobodu iz zatvora. Prvi crni južnoafrički predsjednik u svijetu je simbol borbe protiv rasizma i nepravde, a u svojoj zemlji gotovo da ima status živućeg božanstva i svaka vijest o problemima s njegovim i inače krhkim zdravljem izaziva veliku zabrinutost među stanovništvom.

NEW YORK - Kilometar i pol dug teretni kanadski vlak s cisternama nafte iskočio je u srijedu iz tračnica u Sjedinjenim Državama pri čemu je iscurilo 30 tisuća galona sirove nafte (oko 113 tisuća litara). Vlak kompanije Canadian Pacific s 94 vagona sirove nafte izletio je s tračnica sjeverozapadno od Minneapolisa, blizu gradića Parkers Prarieja, objavio je ured mjesnog šerifa. U nesreći se prevrnulo 14 vagona, ali samo jedan je probušen. Zbog hladna vremena i smrznuta tla nafta nije prodrla ispod površine i ne očekuje se šteta po okoliš. Čišćenje će trajati dan do dva, objavili su iz agencije za zaštitu okoliša države Minnesote i naglasili da nema nikakva razloga za zabrinutost. Ovo je prva takva nesreća otkako je prije tri godine došlo do znatnog povećanja u transportu sirove nafte željeznicom iz Kanade u SAD. Zbog velika porasta u proizvodnji sirove nafte u Sjevernoj Americi postojeći naftovodni kapaciteti nisu dostatni za transport.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙