FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SEUL - Južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-jin izjavio je u srijedu da će svim mogućim sredstvima, uključujući i vojnu akciju u najgorem scenariju, zajamčiti sigurnost južnokorejskim radnicima koji se i dalje nalaze u blokiranom industrijskom kompleksu u Kaesongu u Sjevernoj Koreji. Sjevernokorejske vlasti u srijedu su južnokorejskim radnicima zabranile ulazak u zajedničku industrijsku zonu u Kaseongu, koja se nalazi na sjevernokorejskoj strani granice. Iako su sjevernokorejske vlasti objavile da Južnokorejci koji se od prije nalaze u Kaesongu mogu napustiti zonu, njih oko 800 još se nalazi unutar kompleksa. Mnogi su sami odlučili ostati kako bi osigurali nesmetani nastavak proizvodnje kompanija za koje rade. Industrijska zona Kaesong otvorena je 2004. godine. U njoj djeluju 123 južnokorejske kompanije i zapošljavaju 53 tisuće sjevernokorejskih radnika. Radi se uglavnom o tekstilnoj i odjevnoj industriji i industriji bijele tehnike. Funkcioniranje kompleksa Kaesong u cijelosti ovisno o sjevernokorejskom političkom vodstvu i ovo nije prvi put da se zona zatvara. Godine 2009. bila je zatvorena na jedan dan, također u vrijeme rasta napetosti na Korejskom poluotoku.

CARACAS - Kampanja za predsjedničke izbore 14. travnja u Venezueli službeno je počela u utorak skupom Nicolasa Madura, priželjkivanog nasljednika Huga Chaveza, u Sabaneti, rodnom mjestu pokojnog predsjednika, dok je njegov protivnik Henrique Capriles posjetio državu Monagas, na istoku zemlje. "Poštovat ćemo baštinu i oporuku predsjednika Chaveza", obećao je Maduro, Chavezov potpredsjednik, pred više stotina pristaša i više članova Chavezove obitelji. "Zapovjednik Chavez je prisutan u nama, kao otac. Došli smo preuzeti obvezu na ovoj zemlji na kojoj se rodio i prisegnuti da ga nikada nećemo izdati i da ćemo se do kraja zalagati za izgradnju socijalizma" i bolivarske revolucije. "Sljedećih deset dana i sljedećih godina dat ću sve od sebe kako bi ova zemlja napredovala, ali želim da i vi učinite jednako za mene", rekao je pak Capriles pred tisućama pristaša okupljenih na glavnoj prometnici u Maturinu, prijestolnici države Monagasa. Predizborna utrka koja je zbog okolnosti skraćena, službeno je počela u utorak, gotovo mjesec dana nakon smrti Huga Chaveza koji je upravljao zemljom 14 godina. Sva istraživanja javnog mišljenja objavljena zadnjih tjedna u Venezueli govore da Maduro ima od 14 do 20 posto prednosti pred Caprilesom.

BERLIN - Neeksplodirana bomba iz Drugog svjetskog rata otkrivena je u srijedu ujutro pokraj berlinskog glavnog kolodvora što je uzrokovalo velike probleme u prometu u njemačkom glavnom gradu u jeku jutarnje gužve. Prometnice u blizini Berlin Hauptbahnhofa zatvorene su, a vlakovi prometuju s ogromnim kašnjenjima. Deseci tisuća radnika kasne na posao. Bomba teška stotinu kilograma otkrivena je u obližnjoj Heidestrasse, a policijski pirotehničari tek trebaju odlučiti hoće li bombu raznijeti kontroliranom detonacijom na licu mjesta ili je prvo premjestiti. Odluka bi trebala biti donijeta tijekom prijepodneva. Oko tisuću neeksplodiranih bombi iz Drugog svjetskog rata još se nalazi u Njemčkoj, po procjenama. Prije tri godine u eksploziji jedne od njih poginulo je troje ljudi.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙