FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 7. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pomilovao je dvojicu bliskih suradnika zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra zaštite okoliša Heorhija Filipčuka, objavio je ured predsjednika u nedjelju. "Predsjednik Viktor Janukovič potpisao je ukaz o predsjedničkom pomilovanju šestorice osuđenika među kojima su i nekadašnji ministar unutarnjih poslova Jurij Lucenko te ministar okoliša Heorhij Filipčuk", priopćio je njegov ured. Obojica su bila osuđena za zloupotrebu položaja u vremenu premijerskog mandata Julije Timošenko. Lucenko je služio četverogodišnju kaznu, a baš mu je prošli tjedan žalbu na presudu odbacio kijevski sud. Filipčuk je bio osuđen na tri godine zatvora. Odluka o pomilovanju očito je namijenjena ublažavanju kritika iz EU-a, piše Reuters, koji smatra da su presude protiv Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, i njezinih suradnika politički motivirane. Njihovo oslobađanje uvjet je EU-a za potpisivanje važnih sporazuma o trgovinskom i političkom savezu s Kijevom.

BRUXELLES - Europski povjerenik zadužen za proširenje Štefan Fule pozdravio je u nedjelju pomilovanje koje je u Ukrajini odobreno nekadašnjem ministru unutarnjih poslova Juriju Lucenku, vjernom savezniku zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko. "Zdušno pozdravljam odluku predsjednika Viktora Janukoviča da pomiluje Lucenka. To je prvi, ali vrlo važan korak u rješavanju problema selektivnog pravosuđa" u Ukrajini, ocijenio je Fule na Twitteru. Unatoč odluci o pomilovanju Lucenka i Filipčuka, Janukovič dosad nije dao nikakav signal da je spreman pomilovati i Timošenko, njegovu žestoku političku protivnicu.

BERN - Švicarska se ponudila da posreduje u odnosima sa Sjevernom Korejom u jeku rasta napetosti na Korejskom poluotoku i prijetnji ratom, objavljeno je u nedjelju. Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je uspostavilo kontakt sa sjevernokorejskim vlastima, rekla je glasnogovornica ministarstva, ali je dodala da trenutno ne postoje nikakvi planovi za razgovore. "Švicarska je spremna pridonijeti smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku i u uvijek je spremna pomoći u pronalaženju rješenja, ako to sve strane žele", kazala je Reutersu glasnogovornica ministarstva. Neutralna Švicarska često posreduje u međunarodnim sukobima ili ugošćuje mirovne razgovore. Posljednjih godina Švicarska je pomogla u postizanju dogovora o rješenju dugog prijepora između Armenije i Turske i bila domaćinom mirovnih pregovora o rješevanju konflikata u Sudanu, Kolumbiji, Šri Lanki i Nepalu. Sjevernokorejski lider Kim Jong-un, kako se pretpostavlja, nekoliko se godina kao mladić pod pseudonimom školovao u Švicarskoj.

PEKING - Nijedna zemlja nema pravo uplesti Aziju u kaos, ocijenio je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping u kontekstu velike napetosti na Korejskom poluotoku, ne spominujući, međutim, ni Sjevernu Koreju ni Sjedinjene Države. "Nitko si ne bi smio dopustiti da iz sebičnosti uplete u kaos neku regiju ili, još gore, cijeli svijet", izjavio je Xi, ne spominjući pomorske razmirice Pekinga s Japanom i drugim zemljama u regiji. "Moramo djelovati dogovorno kako bismo riješili velike poteškoće i osigurali stabilnost u Aziji" koja "se suočava s novim izazovima dok se javljaju osjetljiva pitanja i postoje tradicionalne ili nove sigurnosne prijetnje", kazao je on. Govoreći u prisustvu nekoliko šefova država i vlada na godišnjem Gospodarskom forumu u Boau, na južnom otoku Hainanu, Xi je pozvao međunarodnu zajednicu da održi "viziju zbog globalne sigurnosti".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙