FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznake snažnije potražnje u Aziji podigle cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 2. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što su izgledi za snažniju potražnju u Aziji potisnuli u drugi plan zabrinutost za tempo gospodarskog oporavka najvećeg svjetskog potrošača SAD-a.

Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte povisila za 44 centa, na 111,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo jednakoj cijeni, od 97,11 dolara.

U fokusu pozornosti bila je jučerašnja izjava saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija da će potražnja za saudijskom naftom vjerojatno rasti idućih mjeseci, što je protumačeno kao naznaka da vodeća članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje oporavak na svom najvećem izvoznom tržištu, Aziji.

Tako je Kina prošle godine iz Saudijske Arabije uvozila nešto više od milijun barela dnevno, odnosno više od sedam posto više nego u 2011.

"Činjenica da su cijene nafte porasle unatoč negativnim čimbenicima - trenutno slabijim podacima iz Kine i SAD-a, jačem američkom dolaru, slabijim tržištima kapitala i rastu američkih zaliha u prošlome tjednu - može se protumačiti kao znak promjene trenda", naveo je u bilješci Commerzbank.

Neki ulagači predviđaju ipak pritisak na cijene nafte, budući da ožujsko smanjenje industrijske aktivnosti u SAD-u po njima signalizira da je zamah najvećeg svjetskog gospodarstva malo popustio na kraju prvog tromjesečja.

"Tempo rasta američkog gospodarstva zapeo je na umjerenih jedan do 1,5 posto. Dosada je oporavak obično uključivao stope rasta bliže 3,5 posto. Uz sadašnji slabi tempo SAD će teško smanjiti razinu nezaposlenosti, stvarni uteg za gospodarstvo", rekao je Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 106,97 dolara, što znači da je bila 26 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙