FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabije prognoze potražnje spustile cijene nafte ispod 109 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak ispod razine od 109 dolara za barel na međunarodnim tržištima temeljem sniženih prognoza rasta potražnje u najvećim svjetskim potrošačima Sjedinjenim Državama i Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila viša za 36 centi i iznosila je 108,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 92,69 dolara.

Dva od tri najpozornije praćena prognostičara potražnje i proizvodnje nafte, Međunarodna agencija za energiju (IEA) i američka vlada, snizila su ovog tjedna procjene rasta globalne potražnje. Treći, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), upozorio je na rizik mogućeg sniženja prognoza.

"U IEA-inom izvješću ističe se prigušen rast potražnje i to je vjerojatno bio uteg", rekla je Natalie Rampono iz melbournskog ANZ-a. "No, tržište se trenutno fokusira u prvom redu na kinesko postroživanje moneterne politike. Puno je ulagača u cijene već uračunalo povećanje kineske naftne potražnje u ovoj godini, a ta bi očekivanja mogla sada biti prigušena", dodala je.

Priopćenja iz kineske središnje banke o stabliziranju očekivanja o inflaciji potpirila su zabrinutost da bi banka mogla odustati od poticanja rasta prije no što se aktivnosti istinski zahuktaju. Ti su signali pojačali pritisak na naftna tržišta.

Zabrinutost za opskrbu zasada je potisnuta u drugi plan, s obzirom na rast zaliha nafte u SAD-u dva tjedna zaredom i očekivano povećanje proizvodnje OPEC-a u narednim mjesecima zbog povećane opskrbe iz Saudijske Arabije.

Najveći proizvođač u sastavu OPEC-a oštro je smanjio proizvodnju u zadnja dva mjeseca 2012. zbog niza čimbenika, uključujući slabiju potražnju iz Azije i smanjenu domaću potražnju za sirovom naftom u elektranama.

Dodano je cijene nafte danas pritisnuo jači američki dolar, koji je u četvrtak bio blizu najviše razine u posljednjih sedam mjeseci prema košarici valuta. Budući da su cijene nafte iskazale u američkoj valuti, njezino jačanje slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

OPEC je na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 106,05 dolara, što znači da je bila 46 centi niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙