FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki podaci podigli cijene nafte prema 110 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, zadržavši se iznad razine od 109 dolara nakon objave snažnih američkih podataka koji su povećali izglede potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, te se barelom trgovalo po 109,52 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu od 1,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 95,8 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,53 dolara.

Američke narudžbe trajnih dobara skočile su u prošlome mjesecu a cijene nekretnina zabilježile najveći skok na godišnjoj razini u šest i pol godina u siječnju, pokazali su jučer objavljeni podaci objavljeni u utorak, navodeći na zaključak da se američko gospodarstvo zahuktalo već u prvoj polovini prvog tromjesečja

Optimizam u vezi s gospodarskim rastom prigušuju ipak zabrinjavajuće vijesti iz eurozone.

"Očekujemo da će i ostali američki podaci koji će biti objavljeni do kraja tjedna biti dobri, a prateći rast vrijednosti dionica trebao bi zadržati cijene nafte u rasponu od 95 do 96 dolara", procjenjuju analitičari Jefferies Bachea.

Optimističnu sliku američkog gospodarstva donekle je pomutio jučer objavljeni podatak o oštrom padu povjerenja američkih potrošača, koje zabrinjavaju moguće posljedice strože fiskalne politike, posebno zbog 85 milijardi dolara vrijednih rezova u američkom proračunu.

Među ostalim podacima izdvajao se i onaj Američkog instituta za naftu (API) o komercijalnim zalihama sirove nafte u prošlom tjednu. API-jevo je izvješće pokazalo da su se zalihe sirove nafte povećale za čak 3,7 milijuna barela. Očekivao se daleko skromniji rast, pa će trgovci vrlo pozorno pratiti vladine podatke koji će biti objavljeni danas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,86 dolara, što znači da je bila 38 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙