FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar podigao cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 12. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom, nakon što su ih na početku trgovine pritisnule razočaravajuće prognoze o potražnji u Kini i SAD-u.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 55 centi, na 110,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 95 centi višoj cijeni od 93,01 dolara.

Cijene sirova nafte našle su se pod pritiskom na početku trgovine zbog prognoza o sporijem rastu potražnje u Kini i SAD-u, najvećim svjetskim naftnim potrošačima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procijenila je da bi rast svjetske potražnje za naftom u 2013. mogao biti slabiji no što su naveli u procjenama s obzirom na slabo gospodarstvo i najvišu razinu opskrbe iz SAD-a u proteklih nekoliko desetljeća.

Naknadno je potporu cijenama nafte pružio slabiji dolar. Budući da su cijene nafte iskazane u dolarima, njegovo slabljenje jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time jača potražnju.

"Hladno vrijeme i nešto slabiji dolar pokrenuli su val tehničkih kupovina među fondovima koji su odlučili likvidirati pozicije", pojasnio je Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

Tržišni promatrači očekuju da će se cijene nafte u narednom razdoblju kretati u vrlo uskom rasponu.

"U drugoj polovini tjedna trgovinu na londonskom tržištu obilježit će makrogospodarski pokazatelji, a cijene će se kretati u uskom rasponu, nadomak niskim razinama s početka ožujka", procjenjuje Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

OPEC je na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 106,96 dolara, što znači da je bila neznatno niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙