FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovo iznad 108 dolara nakon dogovora o pomoći Cipru

Autor: mkuz
LONDON, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 108 dolara za barel nakon što je Cipar u zadnji tren osigurao međunarodnu pomoć, otklanjajući time prijetnju produbljivanja krize u eurozoni i pojačavajući izglede za naftnom potražnjom u problematičnoj regiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 58 centi na 108,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni, od 94,12 dolara.

Cipar je jutros postigao dogovor s međunarodnim zajmodavcima te je u zamjenu za 10 milijardi eura pomoći pristao na zatvaranje druge po veličini ciparske banke i time nanio teške gubitke neosiguranim štedišama, među kojima su i bogati Rusi.

"Olakšanje zbog činjenice da će Cipar izbjeći nekontrolirani bankrot i da neće biti prva članica koja napušta eurozonu moglo bi potaknuti financijske investitore na kupnje sirove nafte", napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Ta je vijest poduprla euro u odnosu na dolar, pa su nafta i druge robe, čije su cijene iskazane u američkoj valuti, postale atraktivnije ulagačima.

Pritom analitičari upozoravaju da unatoč otklonjenoj neposrednoj opasnosti financijske krize na Cipru, zabrinutost za taj mediteranski otok i za gospodarstva eurozone nije u potpunosti prigušena.

"Sporazum je ugasio požar, pitanje je sada da li je održiv", upozorio je Thorbjorn Bak Jensen iz kopenhagenskog AS Global Risk Managementa.

Odvojeno je saudijski ministar za naftu Ali al Naimi danas izjavio da je cijena nafte od oko 100 dolara za barel razumna i za potrošače i za proizvođače.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 105,13 dolara, što znači da je bila 56 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙