FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za opskrbu drži cijene nafte iznad 111 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se i u četvrtak iznad razine od 111 dolara budući da su prekidi u opskrbi bili protuteža neočekivano velikom rastu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena, na 111,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 27 centi višoj cijeni od 90,70 dolara.

Ulagači očekuju ishod današnjeg redovnog mjesečnog sastanka Europske središnje banke (ECB) o monetarnoj politici i nove ekonomske podatke u ovome tjednu kako bi dobili bolju sliku o izgledima za naftnu potražnju u najvećim svjetskim potrošačima.

Očekuje se konferencija za novinstvo predsjednika ECB-a Marija Draghija, budući da bi po procjenama većine analitičara banka trebala zadržati kamatnjake na važećoj, rekordno niskoj razini. Isto je danas učinila i središnja japanska banka, kao što se i očekivalo.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon što je u srijedu izvješće američke vlade pokazalo da su zalihe sirove nafte porasle u prošlom tjednu za čak 3,83 milijuna barela. Očekivao se njihov rast za samo 500 tisuća barela.

"Činjenica da su američke zalihe sirove nafte skočile skoro osam puta više nego što se očekivalo ukazuje na slabiju potražnju, što će pritisnuti cijene nafte na američkom tržištu. Kraj tjedna uzbudljiv je kada su u pitanju makroekonomski podaci, a naftna tržišta to pozorno prate", rekao je Ben Le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa.

Sutra će biti objavljeni važni kineski trgovinski podaci za veljaču, uključujući i one o potražnji za sirovom naftom, a posebno se željno očekuje i podatak o stanju na američkom tržištu rada u prošlom mjesecu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 107,64 dolara, što znači da je bila 65 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙