FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, tržište u potrazi za novim pokretačem

Autor: mkuz
LONDON, 26. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima oko razine od 108 dolara budući da je splasnulo iznenađenje među ulagačima vezano za pomoć Cipru pa se traži novi pokretač tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala je gotovo nepromijenjena, na 107,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 95,24 dolara.

"Pozornost se okreće od Cipra, mislim da će vrlo brzo kliznuti izvan fokusa. Traži se novi pokretač na tržištu i dok ga ne dobijemo, cijene će kretati unutar tijesnog raspona", rekao je Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Cipar je postigao sporazum o pomoći s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnog monetarnog fonda, koji između ostalog predviđa zatvaranje druge po veličini banke u toj zemlji. Banke će ipak ostati zatvorene do četvrtka, kako bi se spriječio odljev kapitala.

Analitičari skreću pozornost i na smanjenu razliku u cijenama nafte na londonskom i američkom tržištu, zbog pojačane proizvodnje nafte u SAD-u iz škriljca koja smanjuje američku potražnju za naftom iz Afrike i Sjevernog mora

Tako je danas ta razlika iznosila 12,85 dolara, u odnosu na čak 23,45 dolara koliko je iznosila u veljači. Samo u ovom mjesecu smanjila se čak 34 posto, što je njezin najveći pad od studenog prošle godine.

"Razlika u cijeni smanjila se zato što proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u smanjuje uvoz sirove nafte", konstatira Seth Kleinman iz Citogroupa.

Pozornost tržišta sada se okreće podacima o zalihama nafte u SAD-u u prošlom tjednu. Procjenjuje se da su zalihe sirove nafte porasle za 1,1 milijun barela zbog očekivanog povećanja uvoza, procjenjuju analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke danas a vlada sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 105,48 dolara, što znači da je bila 35 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙