FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Blagdan Uskrsa prigoda je sjetiti se svih obespravljenih ljudi, a takvih je danas puno na području Bosne i Hercegovine, kazao je u četvrtak predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica upozoravajući kako u njegovoj zemlji ne postoji vladavina prava kojom bi se štitili ugroženi, a posebice prognani i izbjegli suočeni sa sustavnim onemogućavanjem povratka prijeratnim domovima. "Nemamo pravne države, ovdje vlada zakon jačega", kazao je Komarica na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci optuživši vlasti kako ne čine ništa da se takvo stanje promijeni. Istaknuo je kako je u svom djelovanju i osobno svjedokom nepravdi koje se čine, a među najtežima je uskraćivanje prava na dom onima koji su ih pod prisilom napustili tijekom rata.

RIM - Papa Franjo imenovao je biskupa Marija Auerlija Polija (65) iz dijeceze Sante Rose svojim nasljednikom na dužnosti nadbiskupa Buenos Airesa, objavio je Vatikan u četvrtak. Mario Aurelio Poli biskup je Santa Rose od 2008., a prije toga je šest godina služio kao pomoćni biskup Buenos Airesa. Papi Franji, bivšem kardinalu Jorgeu Bergogliu, ovo je prvo biskupsko imenovanje u pontifikatu. Bergoglio je prije izbora za Papu 15 godina bio nadbiskupom glavnog argentinskog grada.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je naredio pokretanje neplaniranih vojnih vježbi u crnomorskoj regiji u četvrtak, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, a prenose ruski mediji. "Danas u 4 sata ujutro (po lokalnom vremenu) ruski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga izdao je naređenje ministru obrane o pokretanju velikih vojnih vježbi u regiji Crnog mora", rekao je Peskov. Taj bi potez mogao dovesti do rasta napetosti sa susjednim zemljama Ukrajinom i Gruzijom, navode agencije.

Svrha vježbi je provjera borbene spremnosti oružanih snaga, dodao je Peskov. U vježbama će sudjelovati 7000 vojnika, 36 brodova, 250 oklopnih vozila, dvadesetak borbenih zrakoplova i helikoptera i do 50 komada topništva, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov. Nije objavljeno koliko će vježbe trajati.

ŽENEVA - Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je u četvrtak duboku zabrinutost zbog izvješća o masovnim deportacijama Sirijaca iz Turske i priopćilo je da će zatražiti pojašnjenje od turskih vlasti. Agencija Reuters, koja se poziva na informacije osoblja kampa Suleymansah blizu turskoga grada Akcakale, prenosi kako je Turska poslala natrag u Siriju nekoliko stotina izbjeglica nakon sukoba s turskom vojnom policijom do kojih je došlo nakon prosvjeda koji su izbili zbog uvjeta u kojima u kampu žive. To je, kako navode zaposlenici kampa, prva takva masovna prisilna deportacija sirijskih izbjeglica od početka sukoba. Tursko ministarstvo vanjskih poslova je opovrgnulo te informacije. "Neki su se ljudi vratili u Siriju, mislim njih između 50 i 60. Da, neki su bili umiješani u jučerašnje provokacije u kampu, no u Siriju su se vratili dobrovoljno. Nitko nije deportiran ili protjeran u Siriju protiv vlastite volje", rekao je u četvrtak glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu.

DAMASK - Najmanje dvanaest studenata ubijeno je u četvrtak u eksploziji granate na fakultetu arhitekture u Damasku, objavila je sirijska televizija. Napad su izveli "teroristi", objavila je državna televizija rabeći uobičajen izraz režima predsjednika Bašara al-Asada za ustanike koji ga od ožujka 2011. pokušavaju srušiti. Televizija ak-Ikhbariya pokazala je snimke ranjenih studenata koje je hitna pomoć prebacivala u bolnicu, ne navodeći njihov broj. Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da je "nekoliko granata palo unutar sveučilišnih zidova". Od početka tjedna, ustanici su počeli napadati taj sektor u glavnome gradu Sirije gdje su smještene državne ustanove, među njima i zgrada televizije. Ustanici nekoliko zadnjih tjedana pojačano napadaju Damask, sjedište režima.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙