FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 24. ožujka 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti do 9,30 sati

SKOPLJE - U Makedoniji su u nedjelju ujutro počeli lokalni izbori, uoči kojih je predsjednik države Đorge Ivanov u subotu apelirao na sve sudionike i na birače da daju svoj doprinos kako bi oni protekli mirno. Nakon 21 godine demokracije, incidenti poput onih što su se događali u prošlosti nisu primjereni, poručio je Ivanov, aludirajući na nepravilnosti i nasilje na nekima od proteklih izbora. Tijek izbora utjecat će na izvješće Europske unije o napretku Makedonije, što će ga Europska komisija objaviti sredinom travnja. Makedonija ima od kraja 2005. status zemlje kandidata za članstvo u EU, ali još nije dobila datum za početak pregovora o članstvu.

BAGDAD - Američki državni tajnik John Kerry doputovao je u nedjelju u nenajavljeni posjet Iraku kako bi pozvao iračkog premijera Nurija al-Malikija da zaustavi prelete iranskih zrakoplova, koji prevoze oružje Siriji, iznad Iraka. "On će biti vrlo izravan s premijerom Malikijem glede važnosti zaustavljanja iranskih preleta i tranzita preko iračkog teritorija ili barem pregledavanja svakog od tih letova", rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

BANGUI - Pucnjevi i detonacije odzvanjali su nedjelju ujutro u Banguiu, glavnom gradu Srednjoafričke Republike u koji jsu ušli pobunjenici kako bi svrgnuli predsjednika Francoisa Bozizea, prenosi agencija France presse i jedan regionalni vojni dužnosnik. Pucnjevi su se čuli i u južnom i u sjevernom dijelu grada, prema jednom vojnom izvoru Multinacionalnih snaga u Središnjoj Africi (Fomac), koji je potvrdio pucnjeve. Detonacije su zabilježene i u subotu predvečer na ulazu u Bangui, ali je glavni grad tijekom noći bio relativno miran.

MIRANSHAH - Bombaš samoubojica ubio je 17 osoba u subotu u napadu na vojnu nadzornu točnu na sjeveru Waziristana u Pakistanu, priopćila je u nedjelju pakistanska vojska. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost na napad, nakon kojega su regionalne vlasti uvele policijski sat, javlja Reuters. Waziristan je plemensko područje blizu granice s Afganistanom. Bivši pakistanski predsjednik Perver Musharraf u nedjelju je krenuo natrag u zemlju, nakon više od četiri godine izbjeglištva. Musharraf je u nedjelju ujutro krenuo iz Dubaija u Pakistan, javio je novinar agencije AFP koji se nalazi s njime u zrakoplovu.

SYDNEY - U nedjelju je u Papui Novoj Gvineji pokrenuta potraga za 49 zatvorenika pobjeglih iz zatvora Madang, među kojima je i i šef jedne sekte osuđen za pedofiliju i osumnnjičen za kanibalizam, prenose australski mediji. Taj zatvorenik uhićen je 2007., a 2010. proglašen krivim za silovanje mladih članica sekte i određena mu je 10 godišnja kazna. On je imao tisuće pobornika i cijelu vojsku čuvara, a propovijedao je da se mlade djevojke moraju ženiti s njime. Njegov je pokret osumnjičen za kanibalizam i ritualna žrtvovanja.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙