FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

JERUZALEM - Dvije rakete doletjele su iz Pojasa Gaze na izraelsko područje u četvrtak, na dan kada će američki predsjednik Barack Obama posjetiti palestinska područja i razgovarati s tamošnjim čelništvom. U raketnom napadu nitko nije ozlijeđen, samo je pričinjena manja materijalna šteta na jednoj kući u blizini izraelske granice s Gazom. Nijedna militantna skupina još nije preuzela odgovornost za napad. Obama je u srijedu doputovao u Izrael, po prvi put otkako je predsjednik, i sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Obama je izrazio želju da se nastave izraelsko-palestinski razgovori, ali nije iznio nove prijedloge niti je spomenuo gradnju izraelskih naselja na okupiranim teritorijaima, glavnim uzrokom propasti pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a 2010. godine. Rekao da želi saslušati obje strane prije no što se odluči kako nastaviti, a za to će imati prigodu danas kada ga u Ramalahu na Zapadnoj obali očekuje sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Morat će se suočiti i s nezadovoljstvom izraelskih čelnika koji ga optužuju da ne čini dovoljno na ostvarenju palestinske države i zaustavljanju židovske kolonizacije.

MOSKVA - Ruski premijer Dmitri Medvedev zaprijetio je u četvrtak da će Rusija možda morati revidirati udjel eura u svojim deviznim rezervama bude li Europska unija i dalje pokušavala riješiti financijsku krizu na Cipru tako da našteti ruskim interesima. Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima. "Mogućnost izvanrednog poreza koji EU nameće na bankovnu štednju na Cipru, među kojima velik dio čini ruski kapital, razlog je da razmislimo o udjelu eura u našim rezervama", rekao je ruski premijer u razgovoru za europske medije objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici ruske vlade. "Ako je to moguće na Cipru, zašto ne bi poslije bilo moguće u Španjolskoj, Italiji ili drugim zemljama koje imaju financijskih problema. Sutra će tamo konfiscirati štednju", rekao je. Medvedev je u srijedu ocijenio da su u pristupu financijskoj krizi na Cipru počinjene "sve moguće pogreške" te pozvao na "promišljeniji" pristup koji neće naškoditi odnosima Rusije i Europske unije.

SEUL - Sjeverna Koreja zaprijetila je u četvrtak Sjedinjenim Državama preciznim napadom na baze u Japanu i na pacifičkom otoku Guamu bude li je provocirala, dan nakon što je vođa Kim Jong-un nadgledao simulaciju napada bespilotne letjelice na južnokorejski cilj. Sjeverna Koreja u četvrtak je također održala vježbu zračnog napada nakon što je optužila SAD da priprema vojni napad bombarderima koji će u sklopu zajedinčke vježbe SAD-a i Južne Koreje preletjeti preko Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja pojačala je svoju retoriku kao odgovor na, kako ih je nazvala, "neprijateljske" vježbe SAD-a i Sjeverne Koreje. Također su je razljutile nove sankcije UN-a nametnute nakon izvođenja nuklearnog testa. Sjedinjene države su upozorene da ne zaborave kako je zračna baza Anderson na otoku Guamu u dometu sjevernokorejskih projektila, dok su oko mornaričke baze u Okinawi u Japanu razmještene podmornice na nuklearni pogon, rekao je glasnogovornik vrhovnog vojnog zapovjedništva, prenijela je novinska agencija KCNA. Baze u Japanu i na otoku Guamu u dometu su sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa.

SEUL Hakerski napadi na nekoliko južnokorejskih televizijskih mreža i banaka u srijedu izvedeni su s IP adresa sa sjedištem u Kini, objavile su vlasti u Seulu, no vjeruju da iza tog napada zapravo stoji Sjeverna Koreja. Novinarska agencija Yonhap citirala je neimenovanog dužnosnika iz ureda predsjednika koji je rekao da se sumnja da iza tih cyber napada stoji Pjongjang jer je i jedan prethodni napad na južnokorejski dnevni list bio povezan sa sjevernim susjedom, a također je izveden s IP adresa iz Kine. Na meti napada u srijedu bile su vodeće televizijske mreže YTN, MBC i KBS u Južnoj Koreji i dvije glavne banke Shinhan i NongHyup, zbog čega su južnokorejske vlasti podigle razinu sigurnosti. "Identificirali smo da su te organizacije napadnute s kineskih IP adresa", kazao je u četvrtak u Seulu glasnogovornik južnokorejske agencije za komunikacije. Banke su satima popravljale sustave, a i na serverima TV mreža napravljena je ozbiljna šteta, iako emitiranje nije prekinuto. Procjenjuje se da je bilo napadnuto oko 32.000 računala u šest organizacija, kojima će, smatraju u državnoj sigurnosnoj agenciji za internet, trebati i do pet dana da u potpunosti obnove sve funkcije.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙