FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CARACAS

Venezuelska vlada odustala je od ideje da balzamira tijelo Huga Chaveza koje je za taj postupak trebalo prevesti u Rusiju, a tisuće njegovih pristaša izredale su se pokraj odra pokojnog predsjednika u bivšoj vojarni u Caracasu pretvorenoj u Muzej revolucije. "Zatražio sam da se odustane od balzamiranja tijela Huga Chaveza nakon izvješća ruskog medicinskog povjerenstva", rekao je ministar za informiranje Ernesto Villegas. Tijelo je trebalo dopremiti u Rusiju gdje je trebalo ostati sedam do osam mjeseci radi balzamiranja, dodao je Villegas, obrazlažući zašto se odustalo od tog plana. Privremeni predsjednik Nicolas Maduro je još u srijedu priznao da bi bilo "dosta teško" balzamirati Chavezovo tijelo, što je vlada bila najavila dva dana nakon njegove smrti, budući da je postupak trebalo početi "puno prije". Nakon devet dana i devet noći tijekom kojih su se stotine tisuća ljudi izredale pokraj odra s lijesom "El Comandantea", koji je umro 5. ožujka nakon 14 godina vladavine, njegovi su posmrtni ostaci iz mrtvačnice u vojnoj akademiji u Caracasu oko podneva prevezeni u vojarnu na zapadu grada odakle je Chavez 1992. pokušao izvršiti državni udar, dok se ne donese odluka gdje će biti položeni.

HARARE

Više od 5 milijuna birača u Zimbabveu pozvano je u subotu da na referendumu odobri nacrt liberalnijeg ustava koji bi zemlju trebao izvući iz krize pripremajući put za slobodne i demokratske izbore planirane u srpnju. Temeljni zakon o kojemu će se glasovati na referendumu smanjuje ovlasti predsjednika i ograničava mu duljinu mandata na deset godina. No on neće spriječiti Roberta Mugabea (89) - koji je na vlasti od stjecanja neovisnosti zemlje 1980. - da se ponovo kandidira budući da se ranije razdoblje njegove vladavine ne računa. Tekst usto ukida premijersku dužnost koju trenutačno obnaša Morgan Tsvangirai, Mugabeov glavni politički protivnik, s kojim već četiri godine kohabitira najbolje što može u vladi nacionalnog jedinstva koju su nametnule susjedne zemlje strahujući od građanskog rata koji je bio na pomolu nakon krvave izborne kampanje 2008.

ALMATY

Ruski kapsula Sojuz s tri člana posade iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) spustila se u subotu u stepama Kazahstana, dan kasnije nego li je bilo planirano. Jednodnevnu odgodu uzrokovalo je loše vrijeme. Magla i ledena kiša u Kazahstanu spriječili su, naime, polijetanje helikoptera kojima se prihvatna ekipa prebacuje na mjesto slijetanja transportnog modula. Kevin Ford iz NASA-e i ruski kozmonauti Oleg Novicki i Jevgenij Tarelkin, koji su u 100 milijardi dolara vrijednoj orbitalnoj stanici bili od listopada kao 34. ekspedicija, spustili su se sjeveroistočno od grada Arkalyk po oblačnom vremenu nešto iza sedam sati po moskovskom vremenu.

TLAXCALA

Najmanje 11 hodočasnika je poginulo, a 36 je ozlijeđeno u petak kada je kamion natovaren raketama za vatromet i ostalom pirotehnikom eksplodirao u središnjoj meksičkoj državi Tlaxcala tijekom procesije katolika u čast lokalnog sveca. Eksplozija je odjeknula kada je zalutala raketa pala u kamion natovaren pirotehničkim sredstvima i zapalila ih. Vatromet je bio pripremljen za svečanost u čast Isusa Tepactepeca, sveca zaštitnika sela u općini Nativitas. Eksplozija se dogodilo na autocesti nedaleko sela, a žrtve su stajale na ulici blizu kamiona.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙