FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost nakon talijanskih izbora srušila cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 114 dolara budući da je neriješen ishod talijanski parlamentarnih izbora potpirio zabrinutost ulagača za nestabilnost eurozone i slabiji rast potražnje za gorivima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,1 dolar, na 113,34 dolara, nakratko potonuvši i na samo 113,03 dolara, najnižu razinu od 28. siječnja. Pale su i cijene na američkom tržištu, za 78 centa, na 92,33 dolara, a nakratko su dotaknule i najnižu razinu od 4. siječnja, od 91,92 dolara.

"Glavni je pokretač tržišta pat-pozicija nakon talijanskih izbora, što je na financijskim tržištima prigušilo apetit za rizičnu imovinu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Izborni rezultat potvrdio je strahovanja da talijanski političari neće moći formirati vladu dovoljno jaku da provodi učinkovite reforme i oživio uspomene na financijsku krizu koja je 2011. dovela 17-članu eurozonu na rub kolapsa.

Početkom mjeseca cijene nafte bile su na londonskom tržištu na najvišoj razini u zadnjih devet mjeseci, nadomak 120 dolara za barel, da bi se potom spustile temeljem naznaka da je globalno gospodarstvo i dalje krhko.

Ulagači strahuju i da bi američka središnja banka mogla ukinuti stimulativne mjere za gospodarstvo prije no što se očekivalo. Predsjednik Feda Ben Bernanke mogao bi dati takve naznake tijekom današnjeg izlaganja pred Kongresom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 111,2 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙