FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signali iz središnjih banaka stabilizirali cijene nafte iznad 112 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 112 dolara za barel, poduprte signalima središnjih banaka u SAD-u i Europi da će nastaviti s mjerama potpore gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 23 centa, na 112,11 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu na najnižoj razini od 22. siječnja. Na američkom su tržištu cijene ostale gotovo nepromijenjene, kliznuvši na 92,67 dolara.

Snažna domaća potražnja na jučerašnjoj aukciji talijanskih obveznica prigušila je strah od postizborne političke blokade i povećala sklonost rizičnoj imovini poput dionica, nafte i druge robe.

"Teško je othrvati se rastu na tržištima dionica i pozitivnijem raspoloženju u Europi, pa bi u kratkoročnoj perspektivi cijene trebale rasti", smatra Bjarne Schieldrop iz SEB-a sa sjedištem u Oslu.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u srijedu je ponovio da će ECB nastaviti s ubrizgavanjem likvidnosti u tržišta.

Analitičari smatraju da je i predsjednik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u govoru u američkom Kongresu signalizirao da će banka nastaviti s kupovinom imovine kako bi poduprla gospodarstvo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 109,69 dolara, što znači da je bila 41 cent niža nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙