FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uvjeti ciparskog paketa pritišću tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 26. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najniže razine prema dolaru u četiri mjeseca, pritisnut zabrinutostima da bi se plan o sudjelovanju vlasnika neosiguranih depozita u spašavanju ciparskih banaka mogao ubuduće primjenjivati i u ostalim posrnulim zemljama eurozone.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2837 dolara, što znači da je na gubitku 0,11 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Drži se tako nedaleko 1,2829 dolara, najniže razine od 22. studenoga na koju se spustio u ponedjeljak.

Dolar je ostao nepromijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 94,15 jena.

Dodatne glavobolje ulagačima danas je zadala Europska komisija, objavivši kako postoji mogućnost da vlasnici velikih neosiguranih depozita, dakle onih iznad 100 tisuća eura, prema nacrtu novog zakona u EU budu uključeni u planove spašavanja banaka u budućnosti.

Euro će po riječima trgovaca ostati i dalje ranjiv na pritiske, a u takvim je okolnostima danas zabilježio i višemjesečne najniže razine prema australskom i novozelandskom dolaru.

Pritiske na euro u ponedjeljak su izazvale izjave čelnika eurogrupe Jeroena Dijsselbloema da će plan za spašavanje ciparskih banaka poslužiti kao model za rješavanje budućih bankarskih kriza.

"Euro je jučer oslabio zbog vijesti s Cipra, a poglavito nakon izjava čelnika skupine ministara financija eurozone. Kasnije je, čini se, pokušao ublažiti vlastite riječi, što je pomoglo euru da se stabilizira", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Dogovoreni paket pomoći za Cipar uključuje posezanje u neosigurane depozite iznad 100 tisuća eura u dvije najveće ciparske banke, za koje država ne jamči.

"Čini se da je naglasak stavljen na ulagače a ne na porezne obveznike", kazao je Ian Stannard, čelnik odjela valutne analize u banci Morgan Stanley.

"Euro će zbog toga i dalje biti pod pritiskom jer strani ulagači baš i neće biti skloni ponovo ulagati u imovinu u rubnom dijelu Europe", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙