FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon što Draghi nije nagovijestio smanjenje kamatnih stopa

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru budući da čelnik Europske središnje banke (ECB) nije signalizirao smanjenja ključnih kamatnih stopa u eurozoni u doglednoj budućnosti.

Euro je u takvim okolnostima poskočio 1,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3109 dolara.

Dolar je pak prema jenu ojačao 0,44 posto, na 94,44 jena.

U fokusu tržišta bila su zasjedanja središnjih banaka eurozone ECB-a, britanske Bank of England (BoE) i japanske središnje banke BoJ.

Izrazitiji uzlet tečaja eura uslijedio je tek nakon tiskovne konferencije po završetku redovnog zasjedanja na kojoj čelnik ECB-a Mario Draghi nije signalizirao moguće smanjenje kamatnih stopa u eurozoni u skorijoj budućnosti.

ECB je očekivano zadržala postojeće kamatne stope od 0,75 posto. U skladu s očekivanjima, snižene su i bančine prognoze rasta i inflacije, što Draghiju ostavlja prostora da idućih mjeseci snizi ključne kamatne stope i podupre recesijom pogođeno gospodarstvo eurozone.

Draghi "zasada nije signalizirao smanjenje kamatnih stopa u idućim mjesecima", kazao je Omer Esiner, glavni valutni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange. "Iz tog razloga svjedočimo uzletu eura", dodao je.

Britanska funta brzo se oporavila nakon spuštanja na najnižu razinu u dvije i pol godine prema dolaru. Njome se potom trgovalo po 1,5061 dolar, što znači da je na dobitku od 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranju, nakon što britanska središnja banka nije odlučila nastaviti s programom kvantitativnog ublažavanja.

BoE je ujedno zadržala i rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto.

U fokusu je bilo i zasjedanje japanske središnje banke BOJ, na kojem očekivano nije bilo promjena aktualne monetarne politike, no jen je slabio prema dolaru temeljem očekivanja agresivnijeg popuštanja monetarne politike u Japanu u skorije vrijeme.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙