FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji gospodarski podaci i politička neizvjesnost pritišću euro

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen brigama oko gospodarstva i političkom neizvjesnošću u Italiji, dok je američku valutu i dalje podupirao optimizam u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,15 posto prema dolaru, na 1,2941 dolar, nakon što se ranije nakratko spustio i do 1,2913 dolara, što je njegova najniža razina od sredine prosinca.

Na neznatnom dobitku jedinstvena europska valuta bila je prema jenu, popevši se na 124,63 jena, no i dalje je prilično daleko od najviše razine u posljednja 34 mjeseca, od 127,71 jen, koliko je dosegnula prošlog mjeseca.

Dolar je bio u plusu i prema jenu, ojačavši 0,09 posto, na 96,20 jena.

Uz podršku povoljnih signala iz američkog gospodarstva, dolar je zabilježio najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta a nakratko i najvišu razinu u tri mjeseca prema euru.

Najvišu šestomjesečnu razinu dosegnuo je i prema švicarskom franku nakon priopćenja iz Švicarske središnje banke (SNB) da će i dalje održavati minimalni tečaj od 1,2 franka za euro i da je spremna po potrebi poduzeti daljnje mjere popuštanja monetarne politike.

Dolarom se tako trgovalo po 95,55 švicarskih centima, što je njegova najviša razina od prošlogodišnjeg rujna.

Iz SAD-a su ovog tjedna nastavile stizati dobre gospodarske vijesti, poput onih iz maloprodaje, dok su one iz Europe ponovo bile nepovoljne.

U četvrtak je tako europski statistički ured Eurostat izvijestio o padu zaposlenosti u eurozoni za 0,3 posto u zadnja tri mjeseca 2012., što je dodatno ojačalo zabrinutost za gospodarske izglede. Jučer su izvijestili o većem padu industrijske proizvodnje u siječnju nego što se očekivalo.

Euro će po ocjenama trgovaca ostati pod pritiskom političke neizvjesnosti u Italiji i vjerojatnog paketa spasonosnih mjera za Cipar. Pozornost tržišta u potrazi za daljnjim smjernicama usmjerit će se sada sastanku čelnika EU-a u Bruxellesu koji se održava u četvrtak i petak.

"Slabi podaci o industrijskoj proizvodnji i zaposlenosti u eurozoni, nasuprot snažnijim američkim podacima o zapošljavanju i prometu u maloprodaji, usmjeravaju očekivanja vezana uz kamatne stope u korist američke valute", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙