FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru pred glasovanje o porezu u ciparskom parlamentu

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 19. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima nastavio slabiti prema dolaru, dok su ulagači nervozno iščekivali glasovanje ciparskog parlamenta o spornom porezu koji je ponovo potaknuo strah od nestabilnosti eurozone.

Euro je oslabio prema dolaru 0,14 posto, na 1,2937 dolara, što je nedaleko najniže razine u tri mjeseca od 1,2882 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema švicarskom franku, za 0,3 posto, na 1,2214 franaka.

Ujedno se zadržala blizu najniže razine prema funti u posljednjih pet tjedana od 85,32 penija, na koju se spustila u ponedjeljak. Eurom se danas trgovalo po 85,64 penija.

Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,13 posto, te se njime trgovalo po 95,32 jena.

Glasnogovornik ciparske vlade kazao je da plan o oporezivanju bankovnih pologa, koji je ključan da bi zemlja dobila paket financijske pomoći, vjerojatno neće u utorak dobiti zeleno svjetlo parlamenta.

Odbacivanje takve mjere gurnulo bi tu otočnu zemlju bliže bankrotu i kolapsu bankovnog sustava, što bi imalo negativne posljedice u cijeloj 17-članoj eurozoni. Ujedno bi moglo unijeti novu nervozu na financijska tržišta i pritisnuti euro, napominju analitičari.

"Neizvjesne prognoze za Cipar uključuju mogućnost domino-efekta za članice eurozone, što bi trebalo pružati pritiske na jedinstvenu valutu u bliskoj budućnosti", kazao je Jos Manimbo, viši tržišni strateg u tvrtki Western Union Business Solutions.

Euro je nakratko danas podršku dobio od najnovijeg indeksa povjerenja ulagača u Njemačkoj. Odgovarajući indeks njemačkog instituta ZEW pokazao je da se povjerenje ulagača u najvećem europskom gospodarstvu stabiliziralo u ožujku.

S druge strane, nove vijesti iz američkog gospodarstva, uključujući podatke iz građevinskog sektora, pružale su podršku dolaru u odnosu na jen.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙