FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska aukcija i američki podaci iz maloprodaje pritisnuli euro

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 13. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut rastom troškova zaduživanja Italije, dok su američku valutu poduprli snažniji od očekivanih podaci iz američke maloprodaje.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2937 dolara, što znači da je oslabio 0,7 posto u odnosu na dan ranije.

U istom je postotku jedinstvena europska valuta oslabila i prema jenu, kliznuvši na 124,40 jena.

Dolar se pak stabilizirao prema jenu nakon početnih gubitaka, te se njime trgovalo po 96,11 jena, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako nedaleko najviše razine u tri i pol godine, od 96,71 jena, na koju se popeo u utorak.

Američki podaci iz maloprodaje pokazali su da je promet u veljači ojačao 1,1 posto, što je njegov najsnažniji rast u proteklih pet mjeseci. Optimizam u vezi oporavka američkog gospodarstva dodatno je time rasplamsan pa je pružio potporu zelenoj novčanici u odnosu na euro.

Snažni američki podaci dodatno potiču špekulacije da bi američka središnja banka Fed u drugoj polovini godine mogla odustati od ultrapopustljive monetarne politike.

Ujedno je jedinstvenu europsku valutu pogodila i današnja aukcija talijanskih obveznica, koja je zabilježila slabiju potražnju i više troškove zaduživanja nego na sličnoj prethodnoj aukciji zbog političkih neizvjesnosti u Italiji nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

"Prinosi na obveznice i činjenica da se Italija zadužila po nešto višoj cijeni nego prošli put blago je razočaranje", kazao je Neil Jones, čelnik odjela za valutne prodaje hedge fondova u banci Mizuho Corporate Bank. "Mogu shvatiti oklijevanje ulagača s kupovinom talijanskog duga i ono je razlog današnjeg jačanja prinosa, nakon čega su ojačali pritisci na euro".

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙