FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice blago porasle u očekivanju Drahijeva govora

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su porasle u četvrtak a trgovci napominju da njihov rast ograničava zabrinutost povezana s mogućom reakcijom Europske središnje banke na postizbornu političku pat-poziciju u Italiji.

Londonski FTSE porastao je 0,09 posto na 6.433 boda, frankfurtski DAX za 0,05 posto na 7.923 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,41 posto i iznosio je 3.789 bodova.

Investitori upozoravaju na rizik nestabilnosti jer nije poznato kakav stav ECB namjerava zauzeti na današnjem sastanku prema problemima Italije. Prošlomjesečni parlamentarni izbori rezultirali su pat-pozicijom, što je povećalo zabrinutost u vezi s nastavkom mjera štednje u Italiji i Španjolskoj, s obzirom na gnjev javnosti povezan s teškim ekonomskim reformama.

ECB je na današnjoj sjedinici očekivano zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od 0,75 posto, no analitičari smatraju da će čelnik ECB-a Mario Draghi potvrditi da ne dolazi u obzir ublažavanje kriterija za ECB-ovu kupnju obveznica u slučaju Italije.

"On se mora osvrnuti na zbivanja u Italiji a ne vidim kako to može učiniti u pozitivnom tonu. Nervoza na tržištima mogla bi jačati kako sastanak bude više odmicao", rekao je Marcus Bullus iz tvrtke MB Capital.

Među dobitnicima na tržištu izdvajali su se danas britanska energetska tvrtka Aggreko i francuski lanac supermarketa Carrefour, koji su dobili na vrijednosti 14,3 odnosno 3,7 posto.

Ian Martin iz Lloyds TSB Private Bankinga napominje da većina ulagača očekuje jačanje šireg svjetskog gospodarstva, ignorirajući naznake slabosti u Europi. Stoga kreću u kupovinu dionica čim cijene padnu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,3 posto na 11.968 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙