FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušena očekivanja za švicarsko gospodarstvo

Autor: gple
MANNHEIM/ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Optimizam u pogledu stanja u švicarskom gospodarstvu u narednih pola godine ustupio je mjesto oprezu, konstatirao je u srijedu u najnovijem istraživanju utjecajni ekonomski institut ZEW.

Ekonomska očekivanja u Švicarskoj pogoršana su u ožujku prvi puta u četiri mjeseca, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta i švicarske banke Credit Suisse.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka za financijska tržišta o stanju u gospodarstvu u narednih šest mjeseci smanjio se u ožujku na 2,3 boda, s 10 bodova u prethodnom mjesecu. To znači da je blizu neutralne razine od nula bodova i signalizira da se očekuje stabilno stanje gospodarstvu do trećeg tromjesečja 2013., zaključuju u ZEW-u.

"Promjena indeksa u ožujku uglavnom je rezultat promijenjenih očekivanja skupine analitičara koji su, za razliku od optimizma iskazanog u veljači, sada zauzeli oprezniji stav", navodi se uz priopćenju.

Time je znatno porastao broj stručnjaka koji predviđaju stabilno stanje u gospodarstvu u sljedećih pola godine, napominju u ZEW-u, a istodobno se smanjio broj onih koji očekuju pogoršanje stanja, i to šesti mjesec zaredom.

Gotovo je nepromijenjena i ocjena sadašnjeg stanja u švicarskom gospodarstvu, uz pad odgovarajućeg indeksa na 15,6 bodova, s 18 bodova u prethodnom mjesecu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙