FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam švicarskih ulagača na najvišoj razini u 32 mjeseca

Autor: vmom
ZUERICH, 20. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Investicijska klima u Švicarskoj u veljači je znatno poboljšana i trenutno je najpovoljnija u posljednja 32 mjeseca, uz skok odgovarajućeg indeksa u pozitivno područje prvi put od travnja 2012., pokazali su u srijedu najnoviji pokazatelji.

ZEW indeks raspoloženja ulagača, koji istoimeni njemački institut za ekonomska istraživanja izrađuje u suradnji sa švicarskom bankom Credite Suisse, u veljači je tako poskočio za 16,9 bodova, na 10 bodova, što je njegova najviša razina u od lipnja 2010.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, prvi put u 10 mjeseci broj ekonomista koji očekuju poboljšanje u švicarskom gospodarstvu nadmašio je broj onih koji očekuju njegovo slabljenje.

Istraživanje je ujedno pokazalo znatno veću zastupljenost onih koji očekuju da će franak nastaviti slabiti u odnosu na euro nakon naglog pada u siječnju, kada je tečaj franka smanjen za više od 1,25 posto prema euru, prvi puta od svibnja 2011.

Dodatno slabljenje franka u idućim mjesecima očekuje sada 48 posto ekonomista, čime je njihov udio značajno poskočio, i to za čak 30 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec.

Udio onih koji očekuju jačanje franka smanjen je pak za 3,1 postotni bod, na svega šest posto, pokazalo je najnovije istraživanje.

U rujnu 2011. Švicarska narodna banka (SNB) utvrdila je minimalni tečaj od 1,2 franka za euro budući da je snažan uzlet franka postao prijetnja tamošnjem gospodarstvu. Predsjednik SNB-a Thomas Jordan jučer je izjavio kako i dalje namjeravaju kroz dulje vrijeme ostati predani utvrđenom tečaju.

Većina ekonomista očekuje stabilne kamatne stope i inflaciju u idućim mjesecima, premda postupno raste udio onih koji ne isključuju mogućnost jačanja oba pokazatelja. Što se tiče rasta cijena dionica na svjetskim tržištima, analitičari ostaju i dalje većinom optimistični, pokazuje istraživanje za veljaču.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙