FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predah na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice stabilizirale su se u srijedu jer su entuzijazam ulagača prigušila slaba poslovna izvješća kompanija a očekuju se i novi važni makrogospodarski pokazatelji iz Europe.

Londonski FTSE porastao je 0,41 posto na 6.404 boda, frankfurtski DAX za 0,11 posto na 7.761 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,18 posto, kliznuvši na 3.728 bodova.

Ulagači su danas predahnuli nakon jučerašnjeg rasta koji je potaknulo snažno poboljšanje povjerenja njemačkih ulagača. Tako je odgovarajući indeks koji izrađuje institut ZEW poskočio u veljači čak 16,7 bodova, na 48,2 boda.

Entuzijazam je u međuvremenu splasnuo u očekivanju objave novih važnih pokazatelja iz Europe, uključujući indeks poslovnih očekivanja u Njemačkoj i indekse menadžera nabave za eurozonu, radi dodatnih smjernica u stanju u europskom gospodarstvu.

Ulagači očekuju i talijanske parlamentarne izbore koji će biti održani ovog vikenda a trebali bi signalizirati postojanost nove vlade u provedbi reformi.

U fokusu su danas bila i poslovna izvješća kompanija pa je najveći britanski poslovni osiguravatelj RSA bio među najvećim gubitnicima, izgubivši na vrijednosti više od 14 posto, nakon što je snizio dividendu za 2012. za petinu i najavio dodatno smanjenje u ovoj godini. Njegova je dividenda inače tradicionalno među najvišima u europskom sektoru osiguranja.

Poslovno izvješće utjecalo je i na dionice njemačke Lufthanse, čija je cijena pala za 4,5 posto nakon što je taj njemački zrakoplovni prijevoznik ukinuo dividendu i objavio poslovne rezultate za cijelu godinu.

"Slabost će vjerojatno biti kratkog vijeka jer je temeljno raspoloženje i dalje optimistično“, kazao je analitičar Fawad Razaqzada iz tvrtke GFT Markets.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,84 posto, na 11.468 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙