FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Kineska posuda stara tisuću godina, kupljena za nekoliko dolara na garažnoj rasprodaji u New Yorku, prodana je dražbi za više od 2,2 milijuna dolara. Neimenovana newyorška obitelj kupila je takozvanu "ding" posudu iz sjeverne dinastije Song za tri dolara 2007. godine i držala je na kaminu nesvjesna njezine prave vrijednosti, objavila je dražbovna kuća Sotheby's. Pošto su se konzultirali sa stručnjacima, vlasnici su odlučili ponuditi posudu na dražbi, a Sotheby's je vrijednost kineske zdjelice procijenio na 200 do 300 tisuća dolara. Londonski trgovac antikvitetima Giuseppe Eskenazi platio je međutim čak 2.225.000 dolara za posudu, koja ima samo 12,7 cm u promjeru. Sotheby's je objavio da se jedina druga poznata kineska posuda sličnog oblika, veličine i ukrasa nalazi u zbirci British Museuma u Londonu.

NEW YORK - Američka agencija za nacionalne parkove planira ponovno otvoriti newyorški Kip slobode za posjetitelje 4. srpnja, na američki Dan neovisnosti, nakon završetka 59 milijuna dolara vrijednih radova na obnovi spomenika oštećenog prilikom prolaska uragana Sandy. Turisti će se tako od srpnja ponovno moći popeti unutarnjim stubama do vrha krune Kipa slobode. Oko 3,7 milijuna ljudi posjetilo je Kip slobode 2011. godine. Kruna kipa otvorena je za posjetitelje 4. srpnja 2009., pošto je bila zatvorena od napada 11. rujna 2001. Kip na otočiću u newyorškoj luci ponovno je zatvoren 29. listopada prošle godine nakon prolaska uragana Sandy. Muzej na obližnjem otoku Ellis, gdje je 12 milijuna imigranata ušlo u SAD između 1892. i 1954., koji je također oštećen u prolasku uragana, ostat će do daljnjega zatvoren.

LONDON - Haljinu koju je nosila princeza Diana kada je plesala s Johnom Travoltom na svečanoj večeri u Bijeloj kući prodana je u utorak na dražbi za 240.000 funti (dva milijuna i 125 tisuća kuna) anonimnom ponuđaču koji ju je kupio kao iznenađenje za suprugu, izvijestio je britanski list The Guardian. Dugačka baršunsta tamno plava haljina otvorenih ramena koju je dizajnirao Victor Edelstein privukla je pozornost javnosti kada je pokojna princeza u njoj zaplesala na podiju u Bijeloj kući s holivudskom zvijezdom Travoltom, koji se proslavio plesnim ulogama u filmovima "Briljantinu" i "Groznici subotnje večeri". Slavni ples dogodio se za Dianina posjeta SAD-u 1985. godine. To je bio najatraktivniji predmet na aukciji deset Dianinih haljina aukcijske kuće Kerry Taylor u Londonu. Kerry Taylor je izjavila medijima da je haljinu kupio "britanski gospodin koji je rekao da ju želi kako bi iznenadio i razveselio svoju suprugu". "Nadam se da je prodaja doista nekom uljepšala dan", rekla je i dodala da je nova vlasnica haljine, prodane po najvišoj cijeni na aukciji, "sretna žena".

BERLIN - Vratar njemačkog nogometnog bundesligaša Schalkea Timo Hildebrand (33) dobio je prijetnje smrću na društvenoj mreži Facebook nakon loše partije u porazu od Nurnberga (0:3). "Glupi gade. Upucaj se, molim te. Ne možeš ništa", napisao je nepoznati navijač. Bivši njemački reprezentativac nakon prijetnje je ugasio svoj profil na Facebooku najavivši kako će poduzeti sve zakonske mjere protiv nepoznatog navijača. Njemačka javnost je osjetljiva kada su u pitanju prijetnje smrću posebice nakon što je 2009. godine njemački reprezentativni vratar Robert Enke izvršio samoubojstvo.

LONDON - Bivši vratar engleske nogometne reprezentacije Peter Shilton (63) ostao je bez vozačke dozvole na 20 mjeseci nakon što ga je prošlog mjeseca zaustavila policija kako vozi s dvostruko većom količinom alkohola u krvi od dozvoljene. Slavni engleski vratar je priveden 24. veljače u Colchesteru nakon anonimne dojave policiji. Shilton je tog dana bio na obiteljskom slavlju, a policija ga je privela prilikom povratka kući. Osim što je ostao bez vozačke dozvole Shilton je kažnjen i sa 1.200 eura. Shilton je odigrao rekordnih 125 utakmica za englesku reprezentaciju. Tijekom karijere je branio u 11 različitih klubova i odigrao više od 1.000 utakmica. Najveće uspjehe ostvario je u dresu Nottingham Foresta s kojim je bio dva puta pobjednik Kupa prvaka (1979, 1980) i engleski prvak (1978).

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙