FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta

LOS ANGELES - Pop zvijezda Justin Bieber obrušio se na medije koji su, smatra on, o njemu u najnovije vrijeme napisali "bezbrojne laži" nakon tjedna u kojem je zakasnio na koncert, na drugom koncertu se srušio i imao okršaj s paparazzima. U dugačkom upisu na svom Instagram profilu 19-godišnji pjevač rekao je da ne ide na rehabilitaciju, kao što to neki mediji javljaju, te da osjeća da nije uradio ništa čime bi zaslužio negativnu atmosferu kojom je u medijima popraćena njegova europska turneja. "Svi u mom timu mi govore 'budi dobar prema medijima' ali ja sam umoran od bezbrojnih laži koje objavljuju...o tome kako idem na rehabilitaciju i kako je moja obitelj razočarana", napisao je Bieber. "Sa 19 godina imam pet albuma koji su bili na prvom mjestu ljestvice. Sa 19 vidio sam cijeli svijet, sa 19 postigao sam više nego što sam ikada mogao i sanjati. Meni je 19 i nekim je ljudima vjerojatno zastrašujuće pomisliti da je ovo tek početak", napisao je on.

RIM - Talijanska novinarka Stefania Falasca izjavila je da ju je papa Franjo nazvao telefonom kako bi je pozdravio, tek nekoliko sati nakon svog izbora u srijedu. "Telefon je zazvonio. Javio se moj sin, bio je to Papa", rekla je novinarka, bivša direktorica katoličkog mjesečnika, za talijanske medije. U kući smo ga zvali jednostavno 'oče', nikad ga nismo zvali 'uzoriti'.

"Nisam znala što reći. Upitala sam ga: Oče, kako ćemo vas sada zvati? Sveti Otac?", rekla je. "Nasmijao se i rekao mi: Ovo je moj prvi telefonski poziv i htio sam pozdraviti vas, Giannija i djecu", dodala je.

Talijanska novinska agencija Ansa prenosi da je Stefania Falasca udata za Giannija Valentea, također novinara. Čim je izabran za papu, bivši nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio pokazao je nekim svojim postupcima da odstupa od uobičajenih formalnosti u Vatikanu.

NEW YORK - Ako ste sjedeći u autobusu pročitali isti paragraf 12 puta zbog osobe koja pokraj vas razgovara mobitelom slobodno joj pokažite rezultate znanstvenog istraživanja po kojem su razgovori mobitelom daleko iritantniji od razgovora dviju osoba u blizini, prenosi The New York Times. Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu PLoS One studenti koji su morali rješavati probleme dok je u njihovoj blizini ispitivač razgovarao mobitelom bili su puno dekoncentriraniji i iznerviraniji od studenata koji su iste probleme rješavali dok su kraj njih razgovarale dvije osobe. Studenti su također imali veće izglede zapamtiti sadržaj razgovora osobe na mobitelu od dijaloga dviju osoba na istoj udaljenosti. To istraživanje pruža dodatne dokaze zašto su mobiteli tako visoko na popisu modernih sredstava za iritiranje. Jedan od razloga za to je, po psihologinji Veronici Galvan sa sveučilišta u San Diegu, potreba ljudskog mozga da popuni praznine. "Ako čujete razgovor samo jedne osobe stalno pokušavate nadomjestiti praznine u konverzaciji i to prirodno odvlači vašu pažnju s onoga što radite". Zbog toga što je nemoguće ignorirati razgovor mobitelom u blizini, žrtve te situacije često pogrešno vjeruju da je osoba koja razgovara mobitelom preglasna.

LONDON - Liječenje zračenjem oboljelih od raka dojke tek umjereno povećava rizik od srčane bolesti za žene, utvrdili su britanski znanstvenici koji su ispitali posljedice zračenja kod 2.168 žena koje su liječene od raka tom metodom u Švedskoj i Danskoj od 1958. do 2001. Stručnjaci već dugo znaju da postoji rizik od razvoja srčanih bolesti kod žena liječenih zračenjem no razmjeri toga rizika nisu bili do sada poznati, prenosi The New York Times. Ovim istraživanjem utvrđeno je da je za većinu žena rizik razvoja srčanih bolesti umjeren i da je nadmašen koristima od liječenja koje može prepoloviti izglede za ponovnu pojavu bolesti i smanjiti za šestinu smrtnost od raka dojke. Prema rezultatima toga istraživanja 50-ogodišnja žena bez kardiovaskularnih rizika koja inače ima 1,9 posto izgleda od smrti od srčanih bolesti prije nego napuni 80 godina uz zračenje ima nešto veći rizik koji se povećava na 2,4 do 3,4 posto ovisno o tome kolikim je dozama zračenja izloženo samo srce.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙