FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA - Jedan od najboljih plesača slavnog ruskog kazališta Boljšoja priznao je kovanje zavjere s ciljem napada kiselinom na umjetničkog direktora kazališta Sergeja Filina, objavila je u srijedu moskovska policija. Plesač Pavel Dmitričenko, koji je igrao naslovne uloge u baletima "Labuđem jezeru" Petra Iljiča Čajkovskog i "Ivanu Groznom" Sergeja Prokofjeva, uhićen je u utorak, zajedno s još dvojicom muškaraca. Sva trojica priznala su krivnju, objavila je policija. Dmitričenko za organizaciju i sudjelovanje, jedan od muškaraca za izvršenje napada, odnosno bacanje kiseline Filinu u licu, a drugi za vožnju automobila kojim su pobjegli. Napad na Filina u Moskvi 18. siječnja, zgrozio je kulturnu javnost u Moskvi i u svijetu. Od samoga početka istrage sumnjalo se da su narušeni međuljudski odnosi u kazalištu i nemilosrdni rat za podjelu uloga motivi napada. Filin je bio teško ozlijeđen i liječnici su ga nekoliko puta operirali kako bi mu spasili vid.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry posljednji je u nizu američkih dužnosnika koji je kritizirao bivšu NBA zvijezdu Dennisa Rodmana zbog posjete Sjevernoj Koreji i druženja s tamošnjim diktatorom Kim Jong-unom, javlja NBC. Kerry je, međutim, Rodmana kritizirao na najljubazniji mogući način. "Dennis Rodman je bio sjajan košarkaš. A kao diplomat, on je sjajan košarkaš. I ostavimo to na tome", kazao je Kerry tijekom posjeta Kataru, zamoljen da komentira košarkašev posjet Sjevernoj Koreji. Rodman je boravio u Sjevernoj Koreji nekoliko dana u društvu trojice igrača ekshibicijske košarkaške momčadi Harlem Globetrottersa. Putovanje im je organizirala američke produkcijska kompanija VICE koja za televiziju HBO snima dokumentarac o toj zemlji. Rodman se u Pjongjangu do te mjere zbližio s Kim Jong-unom, inače velikim zaljubljenikom u košarku, a posebno u Chicago Bullse, da mu je poručio da u njemu ima "doživotnog prijatelja". U razgovoru za ABC otišao je i korak dalje i kazao da je Kim Jong-un "dobar momak" te da bi ga američki predsjednik Barack Obama jednostavno trebao nazvati.

TEHERAN - Teheran je u ratu s golemim štakorima koji mogu težiti i do pet kilograma, a u iranskoj prijestolnici ima ih dvostruko više nego stanovnika, javljaju tamošnji mediji. Iranski glavni grad oduvijek je imao problema sa štakorima. Svako proljeće otapanje snijega s obližnje planine Alborza izaziva podzemne poplave koje štakore tjera iz njihovih jazbina. Godine 2000. gradske su vlasti pokušale veliku akciju trovanja tih glodavaca, ali to nije riješilo problem. Naprotiv, kao da ih je učinilo otpornijima. Sada ih u gradu s 12 milijuna stanovnika imao oko 25 milijuna, po procjenama. Savjetnik za okoliš u gradskoj upravi Ismail Kahram rekao je za iranski portal Kudsonline.ir da su "štakori veći i izgledaju nekako drugačije, a za takve promjene inače trebaju milijuni godina evolucije". Ovaj put na štakore se ide i snajperima. Osnovana je posebna postrojba najpreciznijih vojnih strijelaca s opremom za noćni lov. No, dosad su uspjeli upucati samo oko dvije tisuće glodavaca.

FRANKFURT - Njemačka turistička agencija prodaje karte koje će 88-orici sretnika omogućiti promatranje "iz blizine" jednoga od dva kometa koji će ove godine proći blizu Zemlje. Agencija Eclipse Travel iz Bonna zajedno s čarter agencijom Air Partnerom i avioprijevoznikom Air Berlinom organizira let AB1000 16. ožujka, na dan kada će komet Pan-STARRS prolaziti Sunčevim sustavom, više od 160 milijuna kilometara od Zemlje. Posljednji komet koji je zablistao na noćnom nebu bio je Hale-Bopp 1997. Komet 17P/Holmes nakratko se pojavio 2007. Boeing 737-700 letjet će na visini od 11.000 metara, a glasnogovornik Air Berlina kaže da će biti popunjeno samo 88 od 144 sjedala kako bi svi putnici mogli sjediti blizu prozora.

INDIANAPOLIS - Žene su vrijeme provedeno u kućanskim poslovima gotovo prepolovile u posljednjih 50 godina i to smanjenje vremena provedenog u kućanskim aktivnostima pretvara se u bitno smanjenu potrošnju energije, odnosno u višak kilograma, prenosi američki dnevni list USA Today rezultate istraživanja koje je izazvalo reakcije zbog diskriminacijskih konotacija. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu PloS One žene su 1965. prosječno trošile 25,7 sati tjedno na spremanje, kuhanje i pranje rublja, a do 2010. ta je satnica pala na 13,3 sata tjedno. Usisavanjem se primjerice potroši prosječno 238 kalorija a pranjem kupaonice oko 200 kalorija. Kada se tomu doda više sjedenja nego ranije u uredu ili kod kuće pred televizorom to bi moglo dovesti do porasta na težini, kaže voditelj istraživanja Edward Archer sa sveučilišta Južna Karolina u Columbiji. Naravno, manje vremena potrošenog na kućanske poslove nije jedina promjena u posljednjih 50 godina. Sredstva za čišćenje postala su modernija, od usisivača kojima se lakše upravlja, preko perilica za suđe do električnih sjeckalica za hranu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙