FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet uz kavu

Autor: ilov
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

VATIKAN - Izborom novog Pape "proradio" je njegov račun na Twitteru @pontifex, koji je bio zatvoren od odreknuća Benedikta XVI. 28 veljače. Kratkom porukom "Habemus Papam Franciscum" (Imamo papu Franju) svijetu je i preko te društvene mreže objavljen izbor novog poglavara Katoličke crkve. Papinski račun na twitteru bio je otvoren 12. prosinca i od tada je prikupio 2,5 milijuna sljedbenika. Tweetovi su bili objavljivani na devet jezika: talijanskom, latinskom, španjolskom, njemačkom, francuskom, portugalskom, poljskom i arapskom.

ZAGREB/MIAMI - Fatima al Ansari došla je u Miami na liječenje i nakon transplantacije pet organa učinila je nešto što dosad nikome na svijetu u njezinom stanju nije uspjelo - rodila je zdravu djevojčicu, javila je američka televizijska mreža CBS. "Ona je božji dar i čudo", rekla je za svoju novorođenu djevojčicu Al Ansari (26), državljanka Katara koja je doputovala u SAD na liječenje koje joj je spasilo život. Prije šest godina dijagnosticirana joj je mezenterična tromboza i skoro je umrla, a njezini su organi zatajili. U to vrijeme bila je dva mjeseca trudna, ali zbog bolesti je morala pobaciti jer joj je život bio ugrožen. Kako bi je spasili, liječnici u Memorijalnoj bolnici Jackson uspješno su joj transplantirali jetru, gušteraču, želudac i tanko i debelo crijevo. Nakon što se oporavila, donijela je rizičnu odluku da će pokušati roditi dijete.

NEW YORK - Stanovnici Manhattana uživali su u srijedu u neobičnom prizoru - dupinu koji je plivao rijekom East River u koju je zalutao iz svog uobičajnog oceanskog staništa. Biolozi kažu kako se nije moglo utvrditi je li rijekom plivao obični atlantski dupin ili neka druga vrsta, kazala je Kimberly Durham iz Riverhead zaklade za istraživanja i očuvanje mora. "Vidjela sam neke video snimke kako pliva i čini se da je snažan", kaže Durham. Čini se da pliva relativno velikim područjem rijeke što je ohrabrujući znak, kazala je.

CLEVELAND - Američko udruženje za kardiologiju upozorilo je ovog tjedna na trend propisivanja i istodobnog uzimanja previše lijekova poručivši da bi ukidanje nekih lijekova moglo potencijalno popraviti stanje bez ugrožavanja ishoda liječenja. "Pacijenti koji trebaju uzimati lijekove nekoliko puta na dan često to zaborave učiniti", kaže šef kardiologije klinike Cleveland Steven Nissen. "Pitanje je i zbrajaju li se njihove koristi", dodaje. Među lijekovima čiju smislenost kardiolozi preispituju su i oni za podizanje razine dobrog kolesterola, snižavanje triglicerida u krvi, beta blokatori.

SINGAPUR - Malen, ali prenapučen Singapur s 5,3 milijuna stanovnika jedna je od najbogatijih država na svijetu u kojoj čak i psi žive kao carevići te se za njih razvila posebna industrija koja im organizira krstarenja, salone za uljepšavanje, jogu i zabave sve do dostojanstvenog ukopa. Joe Howe, vlasnik broda "Pet Cruise" (Krstarenja za kućne ljubimce) organizira dva krstarenja na tjedan na katamaranu s bazenom, salonom za uljepšavanje pasa i naravno pojasevima za spašavanje pasa. Najniža cijena dvosatne plovidbe katamaranom iznosi 25 eura do susjednog otoka Seletar gdje psi uživaju kupajući se u moru. Na krstarenje se katkad ukrcaju i drugi kućni ljubimci, poput kornjača, objašnjava Howe i kaže da "Mladi parovi često nabavljaju kućne ljubimce koji su im kao djeca sve dok ne dobiju vlastitu".

TOKIO - Jedan od najvećih japanskih tiskara, Toppan, predstavio je u srijedu malenu ilustriranu knjigu nazvanu "Sezonsko cvijeće", čiji je sadržaj nevidljiv prostome oku. Hrbat ove knjižive dugačak je 0,7 mm, a dosadašnja rekorderka iz Guinnessove knjige rekorda je ruska knjiga sa stranicama od 0,9 mm. "Mala slova i ilustracije savršeni su, a mogu se čitati pod povećalom", kaže se u Toppanovu priopćenju. U knjizi su upotrebljeni japanski ideogrami i abeceda, kaže izdavač Toppan koji se poslužio tehnologiju za tiskanje novca. Toppan mikro-knjige izdaje od 1964.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙