FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

VATIKAN

Slavni dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele koji ako je bijeli označava da je Katolička crkva dobila novog papu ili ako je crn da glasanje nije donijelo rezultat, nije samo proizvod samo spaljenih listića. "Koristimo i patrone za potpalu", objasnio je u utorak Paolo Sagretti koji je zadužen za postavljanje sustava uništenja listića u Sikstinskoj kapeli. Lijevo od ulaza postavljene su dvije peći, jedna za glasačke listiće, a druga za kemikalije za bojanje dima, crnog za neuspješan ishod glasanja i bijelog za izbor pape. Dvije peći su povezane istim vodom do krova kapele. Taj arhaični način informiranja svijeta je i dalje prva objava vanjskom svijetu, iako su to i zvona Bazilike Svetog Petra, ali uz neznatno kašnjenje u odnosu na dim.

ORURO

Bolivijske civilne i sindikalne organizacije su stupile u štrajk glađu prošlog tjedna u gradu Oruru, na jugu zemlje, prosvjedujući protiv promjene imena zračne luke preimenovane u "Evo Morales" po bolivijskom predsjedniku. "Štrajkamo glađu i nastavit ćemo manifestacije kako bi ime zračne luke umjesto Evo Morales bilo Juan Mendoza, po prvom bolivijskom zrakoplovcu iz te regije", rekao je u utorak predstavnik regionalne radničke centrale Jaime Negreti. "Blizu 30 ljudi je u štrajku glađu od prošlog tjedna, nakon višekratnih prekida rada u javnom sektoru iz istih razloga", precizirao je. Stanovnici grada Orura, 230 km južno od La Paza zahtijevaju da se zadrži početni izbor imena Juan Mendoza.

LONDON

Žene su ujutro mrzovoljnije od muškaraca jer trebaju više sna, pokazalo je istraživanje koje prenosi britanski list Telegraph. Znanstvenici su proučavali kvalitetu spavanja kod 210 osoba i otkrili da nakon podjednakog vremena provedenog u snu, žene ujutro pokazuju neprijateljskije i gnjevnije ponašanje u odnosu na muškarce. Znanstvenici sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini kazali su da je razlika u hormonima razlog potrebe za duljim snom kod žena. Prema stručnjacima, žene više trpe duševno i tjelesno ukoliko se ne naspavaju s obzirom na to da im je potrebno više sna kako bi održavale hormonalnu ravnotežu.

LONDON

Vježbanje dva do tri puta mjesečno od djetinjstva poboljšava mentalne funkcije kasnije u životu, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika. Rezultati testiranja mentalnih sposobnosti bili su bolji kod osoba starijih od 50 godina ako su redovito vježbale od djetinjstva primjerice dva do tri puta mjesečno bavile se nekim sportom, plivale, trčale ili vježbale u teretani. Više od devet tisuća osoba sudjelovalo je u istraživanju od svoje 11 godine života. Znanstvenici su u redovitim razmacima anketirali ispitanike o njihovim navikama vježbanja a potom je u odrasloj dobi testirano njihovo pamćenje, pažnja i sposobnost učenja.

RIM

Aplikacija za iPad, turistički paketi nazvani "konklave", veća popunjenost smještajnih kapaciteta i rast cijena u kafićima s čijih tereasa puca pogled na kupolu svetog Petra ukazuju na to da rimski turistički djelatnici daju sve od sebe kako bi izbor novoga pape pomogao oporavku Italije pogođene recesijom. "Conclavealert.com", po cijeni od 0,89 eura omogućuje praćenje svih obavijesti o kardinalima, izbornom procesu, papabilnim kardinalima, kaže Andrea Dotti iz Go2mkt, rimske marketinške tvrtke koja je osmislila aplikaciju. Hotelijeri i drugi turistički djelatnici glavnoga grada Italije žale se na pad prihoda zbog krize, no nadaju se da će povećani dolazak vjernika željnih da budu dio povijesti popraviti sadašnje negativne trendove. Neka poduzeća već bilježe prve rezultate.

BEČ

Stara majka austrijskog kardinala Christopha Schoenborna ne želi da on bude izabran za papu, jer "ga nikada više neće vidjeti". "Cijela je obitelj u strahu da će Christoph biti izabran", kazala je 92-godišnja Eleonore Schoenborn u utorak u razgovoru za Kleine Zeitung. "To bi za mene bio kraj. Onda nikada više neću vidjeti Christopha jer više nemam snage za putovanje u Rim", kazala je. Bečki nadbiskup Schoenborn (68) navodi se u medijima kao jedan od mogućih kandidata za novog poglavara Katoličke crkve. Njegova majka živi na selu na drugom kraju Austrije, u pokrajini Vorarlbergu. Godišnje nekoliko puta odlazi u Beč kako bi se vidjela sa sinom, a često i razgovaraju telefonom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙