FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: slek
ZAGREB, 10. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

VATIKAN - Dok se rimokatolički kardinali pripremaju u Vatikanu za tajne konklave i izbor novoga Pape, jedina žena koja sudjeluje u pripremama je krojačica koja šije svečanu odjeću. Najvažnija odluka u životu Crkve donosi se u okolnostima kada u njoj sudjeluje jedna polovica katoličke zajednice, a druga igra sporednu ulogu dok muška hijerarhija odlučuje, piše francuski internetski portal France24. "Ne uzeti u obzir mišljenje polovice svijeta je kao pljuska u lice", rekla je Janice Sevre-Duszinska koju je Vatikan izopćio nakon što je kao svećenica odslužila neslužbenu misu. Poznavatelji prilika u Vatikanu kažu da od 115 kardinala koji bi mogli postati novim Papom nijedan nije sklon ukinuti taj tradicionalni jaz među spolovima u Crkvi, koja ustraje u tvrdnji da žene ne mogu biti svećenici jer su svi Isusovi apostoli bili muškarci.

PARIZ - Deseci golih biciklista izašli su na ulice Sao Paola želeći ukazati da je taj brazilski grad opasan za bicikliste i da mu nedostaje biciklističkih staza, izvijestio je francuski portal France24. Neki su bili potpuno goli, dok su neki samo u toplesu sudjelovali na prosvjedu organiziranom u još nekoliko gradova u Brazilu poput Porto Alegrea ili glavnog grada Perua Lime. "Ovako goli želimo pokazati kako smo ranjivi kada nismo u autu", rekao je jedan prosvjednik u gradu s 11 milijuna stanovnika i sa samo 67 kilometara biciklističkih staza, prenosi France24. Prosvjednici u Limi tražili su više biciklističkih staza i bolju rasvjetu.

VATIKAN - Radnici su u subotu postavili dimnjak na krov Sikstinske kapele, dovršavajući pripreme za konklave rimokatoličkih kardinala koji će izabrati nasljednika papa Benedikta XVI. Konklave počinju u utorak, a dimnjak služi tome da se vanjskom svijetu objavi jesu li kardinali izabrali poglavara Katoličke crkce. Crni dim znači da odluka nije donesena, a bijeli da je novi papa izabran. Dimnjak je pričvršćen na crijep od terakote na krovu kapele ukrašene Michalangelovim freskama i jasno se vidi s trga Svetog Petra, na kojem se mnoštvo vjernika tradicionalno okuplja i prati ishod tajnog glasovanja.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙