FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; dolar pritisnule dobitonosne prodaje

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 15. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ostvario veće dobitke prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što je splasnuo optimizam u vezi oporavka američkog gospodarstva po objavi slabijih od očekivanja podataka iz industrije.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,7 posto prema dolaru, na 1,3094 dolara. Odskočio je tako s najniže razine u tri mjeseca od 1,2911 dolara, na koju se spustio u četvrtak.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,14 posto, na 95,95 jena.

U fokusu su, kao i prethodnih dana, bili najnoviji podaci iz američkog gospodarstva. Proteklih su dana pokazatelji iz SAD-a poticali optimizam u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva a danas su razočarali oni o industrijskim aktivnostima, pokazavši se lošijima no što se očekivalo. Neki su ulagači to iskoristili za prodaje dolare kako bi ostvarili dobit nakon njegovih većih dobitaka posljednjih dana.

Američku valutu pogodilo je i snažno jačanje britanske funte nakon što je guverner britanske središnje banke (BoE) kazao da je funta prekomjerno oslabila, spustivši se ovoga tjedna i do 1,4832 dolara, što je njezina najniža razina prema američkoj valuti u 33 mjeseca. Danas je funta prema dolaru poskočila za 0,5 posto, na 1,5154 dolara.

S druge strane šanse da čelnici EU-a dogovore ublažavanje proračunskih pravila kako bi u kratkom roku potaknuli posustalo gospodarstvo 17-člane eurozone mogle bi, kažu analitičari, pružiti podršku euru u odnosu na dolar.

Ulagači će pažnju usmjeriti i Italiji gdje se danas održava prvo zasjedanje parlamenta nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora na kojem će pokušati pronaći izlaz iz pat-pozicije u kojoj se zemlja našla jer izbori nisu donijeli jasnu pobjedu nijednoj stranci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙