FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage oscilacije tečaja eura prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 12. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima oscilirao u uskom rasponu prema dolaru, pogođen očekivanjima sporog oporavka od krize, dok je američku valutu i dalje podupirao optimizam u vezi američkog gospodarstva.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3041 dolar, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u tri mjeseca od 1,2955 dolara, na koju se spustio na kraju prošlog tjedna.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak prema jenu za 0,3 posto, na 125,17 jena, što je ispod najviše razine u 34 mjeseca od 127,71 jena, koliko je dosegnula prošli mjesec.

Dolar je oslabio prema jenu 0,22 posto, na 96,05 jena.

Euro je po ocjeni analitičara i dalje ranjiv na prodaje budući da se očekuje da eurozonu, pogođenu oštrim mjerama štednje, čeka dugotrajan oporavak od recesije.

Viša valutna analitičarka u Rabobanci Jane Foley očekuje da bi se tečaj eura u iduća tri mjeseca mogao spustiti na 1,28 dolara.

Jen je pak danas odskočio s najniže razine u tri i pol godine prema dolaru, ojačavši prvi put u posljednjih tjedan dana jer su dugoročni ulagači i hedge fondovi odlučili ubilježiti dobit.

Daljnji oporavak jena po ocjeni trgovaca najvjerojatnije će priječiti špekulacije o ranijem pokretanju agresivnijih monetarnih poticaja no što se dosada procjenjivalo.

Za te su špekulacije zaslužni današnji napisi u japanskom poslovnom dnevniku Nikkei da je vladin kandidat za guvernersku poziciju Haruhiko Kuroda signalizirao da bi mogao poduzeti nove mjere ublažavanja monetarne politike odmah po preuzimanju dužnosti idući tjedan, dakle prije sastanka BOJ-a zakazanog za početak travnja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙