FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEOGRAD - U Beogradu je u četvrtak otvoren 35. međunarodni sajam turizma na kojemu se među oko 1.000 izlagača iz 46 zemalja svijeta, predstavlja i Hrvatska. Nositelj nastupa hrvatskih turističkih agencija je Hrvatska turistička zajednica, a zajednički info punkt postavljen je u središnjem sajamskom prostoru, uz nacionalne štandove Turske i Grčke koje su, po broju prodanih aranžmana, dvije vodeće zemlje kada je riječ o ljetnom turizmu u Srbiji. Sajam će trajati do 24. veljače, a zemlja partner je Njemačka. Uz sajam turizma, istodobno su počeli i prateći sajmovi - vina BeoWine, ugostiteljske opreme HORECA te sajam suvenira, na kojima su također zastupljeni i hrvatski proizvođači. Na sajmu BeoWine, koji okuplja regionalne i svjetske poznate proizvođače vina, promiče vinski turizam i vinske podrume, sudjeluju osječko-baranjski vinari u organizaciji Županijske komore Osijeka. Predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh, koji je nazočio otvorenju sajma, ocijenio je da se može nastaviti pozitivan trend povećanja broja turista iz Srbije iz posljednjih nekoliko godina. "U doglednoj budućnosti željeli bismo da Hrvatsku, kao po mnogo čemu izuzetno zanimljivu turističku destinaciju, upoznaju i mlađe generacije iz Srbije", rekao je Beus Richembergh istaknuvši prednosti Hrvatske u odnosu na druge turističke destinacije.

FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz izvijestio je u četvrtak da je u prošloj godini gotovo udvostručio neto dobit budući da ga više nisu pritiskali gubici na grčkim obveznicama. Neto dobit porasla je na 5,49 milijardi eura, s 2,8 milijardi eura u 2011. te je kompanija predložila nepromijenjenu dividendu od 4,5 eura po dionici. Prihodi su porasli 2,7 posto, na 106,4 milijardi eura. U 2011. Allianz je morao otpisati gubitke na grčkim obveznicama kojima je vrijednost naglo pala zbog dužničke krize. Grčka se na kraju dogovorila sa zajmodavcima da im na ime povrata isplati manje novca no što se obvezala. Allianz je zabilježio bolje rezultate i u temeljnom poslovanju osiguranja, zahvaljujući manjim gubicima na prirodnim katastrofama i većim prihodima od premija u Njemačkoj, Australiji i Latinskoj Americi. Direktor Michael Diekmann procjenjuje da će kompanija ove godine zaraditi 9,2 milijarde eura, plus-minus 500 milijuna eura na operativnoj osnovi, što isključuje neke financijske stavke. U 2012. operativna dobit iznosila je 9,5 milijardi eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u četvrtak nakon što su se slabi gospodarski podaci nadovezali na signale iz američke središnje banke da bi i prije no što se očekuje mogla skresati tiskanje jeftinog novca. Londonski FTSE pao je 1,65 posto na 6.290 bodova, frankfurtski DAX za 1,81 posto na 7.588 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,85 posto i iznosio 3.641 bod. Burzovni indeksi u južnoeuropskim zemljama, poput španjolskog IBEX-a i talijanskog FTSEMIB-a, najviše su pali, spustivši se za dva odnosno 2,8 posto. Rudarski sektor bio je među najvećim gubitnicima, oslabivši u prosjeku dva posto zbog straha da bi ukidanje poticaja moglo našteti ionako neizvjesnim izgledima rasta tog sektora i cijenama roba. Cijene dionica kompanije Eurasian Natural Resources Corporation pale su 3,2 posto, a BHP Billitona za 3,3 posto. Na gubitku su bile i financijske dionice, pa je tako osiguravatelj AXA izgubio na vrijednosti 2,6 posto nakon izvješća o padu zarade u 2012. za četiri posto. Reosiguravatelj Swiss Re je dobio na vrijednosti 2,2 posto, nakon izvješća o većoj od očekivanja dobiti u 2012. Cijene dionica proizvođača vojne opreme BAE Systems porasle su 4,9 posto nakon najave trogodišnjeg programa otkupa dionica u iznosu do milijardu funti, te povećanja dividende za 2012.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu prema dolaru u posljednjih šest tjedana, a značajnije je oslabio i prema jenu, pogođen najnovijim pokazateljima koji signaliziraju opetovano posrtanje eurozone na putu izlaska iz recesije. Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,8 posto, na 1,31675 dolara, što je njegova najniža razina od 10. siječnja. Potom se stabilizirao na 1,3201 dolar, što znači da je na gubitku od 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u 15 mjeseci od 1,3711 dolara, na koju se popeo 1. veljače. Jedinstvena europska valuta oslabila je i više od 1,5 posto prema jenu, na 122,25 jena, što je njezina najniža razina od kraja siječnja. Dolar je pak prema jenu oslabio gotovo 0,4 posto i njime se trgovalo po 93,19 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙