FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata od ponoći će ponovno porasti, benzina za 18, odnosno 19 lipa po litri, eurodizela i lož ulja za 16 lipa, a utvrđena je i cijena plavog dizela s oznakom euro koja od sutra iznosi 6,73 kune, podaci su Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 19. veljače do 4. ožujka. U tom će razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 iznositi 10,83 kune po litri, što je 18 lipa više od dosadašnjih 10,65 kuna. Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će biti viša za 16 lipa po litri i s dosadašnjih 9,84 kune porast će na 10,00 kuna. Za 16 lipa po litri poskupjet će i loživo ulje, odnosno plinsko ulje s oznakom euro, kojemu je nova cijena 7,19 kuna (do sada 7,03 kune), kao i plavog dizela (bez oznake euro) kojemu je nova cijena 6,42 kune (do sada 6,26 kuna). Ministarstvo je danas objavilo i novu cijenu plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro, a cijena tog goriva namijenjenog poljoprivrednicima i ribarima iznosi 6,73 kune, što je 40 lipa više od dosadašnjih 6,33 kune. Taj je rast ponajprije posljedica izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših razina maloprodajnih cijena derivata kojima je promijenjena formula za plavi dizel euro kvalitete te u njoj više nema smanjenja cijene plavog dizela za 4 posto koje se, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, odnosilo na dosadašnji plavi dizel lošije kvalitete.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako se nada da će bipartitni pregovori poslodavaca i sindikata o drugoj fazi izmjena Zakona o radu (ZOR) završiti do 15. ožujka kako bi novi ZOR mogao biti usvojen u drugoj polovici godine. Mrsić je nakon razgovora u Hrvatskoj obrtničkoj komori odbio komentirati stajališta poslodavaca i sindikata u dosadašnjem tijeku pregovora o izmjenama ZOR-a, već je samo napomenuo da je predsednik Vijeća članova HUP-a Ivan Miloloža demantirao izjavu, koje je podigla najviše prašine u javnosti, o tome da poslodavci navodno traže da se u godišnji odmor ubrajaju vikendi i praznici. Izmjene ZOR-a su nužne jer taj zakon mora odgovarati sadašnjem trenutku i dinamici ekonomije, a s druge strane mora pružiti zaštitu radnicima i ujedno omogućiti restrukturiranje gospodarstva, istaknuo je Mrsić. Sada dogovorene izmjene idu u Europsku komisiju, a nakon toga na sjednicu Vlade i u Hrvatski sabor, pa Mrsić očekuje da će biti usvojene do kraja ožujka. Dio tih izmjena odnosi se na usklađivanje s EU direktivama, a ostalo na reguliranje rada na određeno vrijeme, zamjenskog odmora, prekovremenih sati, probnog rada i kolektivnog otpuštanja viška radnika.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na novinarsko pitanje o broju nezaposlenih, kojih je trenutno na burzi rada registrirano 373.441, rekao je danas da uskoro kreće sezonsko zapošljavanje, pa će broj nezaposlenih početi padati, ali to neće biti trajni pad nezaposlenosti. Očekujemo do kraja godine veći broj otvorenih radnih mjesta nego prijašnjih godina, što se vidi i u podacima iz siječnja koji pokazuju da je otvoreno više radnih mjesta nego lani. No, to će samo usporiti rast broja nezaposlenih, a značajnije smanjenje nezaposlenosti vidjet će se kada rast BDP-a bude veći od 2 posto, kazao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara nakod današnjeg razgovora u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

VARAŽDIN - Rasterećenje gospodarstva, povećanje konkurentnosti hrvatskog proizvoda te povećanje poreznih prihoda s pozicije oporezovanja imovine odnosno nekretnina, glavni su razlozi namjere uvođenja zakona o porezu na nekretnine, istaknuo je između ostalog danas u Varaždinu ministar financija Slavko Linić prilikom prezentacije nacrta prijedloga spomenutog zakona predstavnicima lokalne i regionalne samouprave s područja sjeverne Hrvatske. Ministar Linić, koji očekuje da bi zakonski prijedlog u saborsku proceduru išao krajem ožujka, još je jednom ponovio kako porez na nekretnine neće dodatno opteretiti građane osim kada su u pitanju nekretnine koje nisu u funkciji, što je, po njegovom mišljenju, određeni izraz bogatstva i ne vidi razloga da se za takve nekretnine ne bi plaćao veći porez. Također, ponovio je da bi porez na nekretnine trebao zamijeniti komunalnu naknadu, relikt bivšeg sustava te kako će taj porez ubirati jedinice lokalne samouprave.

VARAŽDIN - Iako se u ovim trenucima vode neki razgovori sa predstavnicima tvrtke generala Čermaka, o kojima Vlada još nema službenu potvrdu, bit će jako teško osigurati opstanak Dine Petrokemije, rekao je danas u Varaždinu ministar financija Slavko Linić najavljujući tužbu protiv turskog Caliskana kojeg smatra odgovornim za propali dogovor za spas Dine. Linić je to izjavio odgovarajući na novinarski upit oko sudbine tvrtke Dina Petrokemija iz Omišlja na otoku Krku nakon propalog dogovora s turskim investitorom Caliskanom. Za neuspjeh smatra odgovornim turskog partnera koji od srpnja nije pokrenuo proizvodnju u toj tvrtki. Držim ih odgovornim za neuspjeh jer je država postigla dogovor s vjerovnicima, otvorili smo predstečajni postupak i dobili su ponudu za kupnju zemljišta za LNG terminala. S naše strane sve je učinjeno da se Dina Petrokemija spasi, istaknuo je ministar Linić. Kazao je i da je već pripremljena tužba, osim za izdana jamstva od strane države (na iznos od pet milijuna eura) i za neisplatu plaća radnicima za vrijeme upravljanja tvrtkom od stranke turske uprave te za štetu koju je pretrpjela lokalna samouprava.

BILJE - Prosvjed upozorenja baranjskih seljaka, koji je počeo danas u 12 sati prekinut je u 16 sati, a kako ističu u Udruzi "Baranjska brazda", koja je organizirala prosvjed, cilj je upozoriti Vladu i sve odgovorne na neizdrživo stanje u agraru. Tražimo hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima poljoprivrede i financija, kazao je predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić, koji je ponovio da se osnovni zahtjevi u ovom trenutku odnose na prijedlog zakona o raspolaganju državnim zemljištem, koji ide u drugo saborsko čitanje, i na hitnu isplatu poticaja. Po njegovim riječima, seljaci su se mirno i dostojanstveno razišli, a na baranjsku obilaznicu, oko jedan kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, seljaci su došli sa 70-tak traktora, a oko 30-tak traktora je bilo parkirano u okolnim selima. Nismo željeli blokirati prometnicu već "poslati jasnu poruku premijeru Milanoviću i svima ostalima u Vladi da shvate da je pet do 12 za hrvatski agrar i selo", rekao je Pranjić.

VARAŽDIN - Ultimatume ne prihvaćam i ukoliko je moja arogancija i bahatost uzrok prosvjeda jer imam jasno mišljenje o sudionicima prosvjeda i ne bojim ga se izraziti, onda će oni i ubuduće imati razloga da izađu na ceste, rekao je danas u Varaždinu ministar financija Slavko Linić odgovarajući na upit novinara oko optužbe poljoprivrednika da je njegovo ponašanje jedan od razlog njihova ponovnog izlaska na cestu. "Ljudi koji su toliko bahati da blokiraju promet i ometaju druge, ja o njima nemam dobro mišljenje. Oni nemaju razloga za prosvjed i evidentno je da su na cesti jer je zima i u ovom trenutku nema poljskih radova", kazao je Linić te dodao da je u Ministarstvu financija uvijek bilo spremnosti za razgovor. Također, istaknuo je stalnu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i napore koji se ulažu kako bi se riješili problemi poljoprivrednika.

ZAGREB - Oba dionička indeksa Zagrebačke burze danas bilježe pad vrijednosti, indeks Crobex za 0,61 posto, na 1.914,71 bod, a specijalizirani indeks Crobex10 za 0,66 posto, na 1.074,12 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 17,1 milijun kuna, a milijunski je promet ostvaren s pet dionica. Pritom je najtrgovanija, s 3 milijuna kuna prometa, bila dionica Valamar Adria Holding, čija je cijena pala za 2,12 posto, na 140,93 kune. S prometom od 2,3 milijuna kuna današnje je trgovanje završila dionica HT-a, a njena je cijena pala za 0,43 posto, na 216,04 kune. Promet od 1,7 milijuna kuna imala je dionica Vupika, kojoj je cijena pala za 3,08 posto, na 123,09 kuna. Više od milijun kuna 'prikupile' su još dvije dionice, pri čemu je cijena dionice Industrogradnje porasla za 5,5 posto, na 115,01 kunu, dok je cijena dionice Končar-mjernih transformatora zadržala prijašnju cijenu od 1.400 kuna. Nešto manje od milijun kuna pak iznosio je promet dionicom Petrokemije, uz pad cijene za 1,34 posto, na 219,52 kune. Dionici Dalekovoda, uz 891,8 tisuća kuna prometa, cijena je smanjena za čak 10,21 posto, na 46,68 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙