FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i njegov bosanskohercegovački kolega Božo Ljubić dogovorili su u ponedjeljak u Zagrebu osnutak radnih tijela za rješavanje niza otvorenih, ali nespornih pitanja između dviju susjednih zemalja. "Imamo jako puno neriješenih, ali nespornih pitanja" i dogovorili smo se da ćemo ih i rješavati od lakših prema težima, rekao je Leko u izjavi nakon sastanka. Skorašnjim ulaskom u Europsku uniju Hrvatska izlazi iz CEFTA-e i gubi dio tržišta te je sada važno pitanje zadržati postojeću razinu vanjskotrgovinskih odnosa, rekao je Ljubić. To se ponajprije tiče izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda i zato je "važno zajedničkim naporima uspostaviti dva granična prijelaza" dogovorena u tu svrhu, rekao je Ljubić. Osim izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda druga su važna pitanja izvoz preko luke Ploče za BiH i prolaz kroz područje Neuma što je pak izuzetno važno za Hrvatsku i EU, zatim izgradnja autoputa koridora Vc te izgradnja dva mosta na rijeci Savi. Današnji sastanak bio je prigoda za dogovor o osnutku tijela koja će pomoći lakšem i bržem rješavanju otvorenih pitanja i "dogovorili smo se da suradnja bude na razini radnih tijela i nadam se da će se neka od njih sastati do ulaska RH u EU", rekao je Leko.

SARAJEVO - Ne riješi li Bosna i Hercegovina pitanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu do kraja ožujka njen put ka Europskoj uniji bit će blokiran najmanje dvije godine, upozorio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey. U intervjuu što su ga u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine" Casey je kazao kako EU sada očekuje da politički lideri u BiH do kraja mjeseca dogovore rješenje za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da se moraju ukloniti zapreke za kandidiranje pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsjedništva BiH i za Dom naroda državnog parlamenta. "Naredna četiri tjedna su ključna", kazao je Casey dodajući da, ako se ova prilika propusti, naredna se "najvjerojatnije neće ukazati prije 2015. godine". Britanski veleposlanik je konstatirao kako su sve političke stranke u BiH ozbiljno pristupile ovoj zadaći i to ohrabruje. Predstavnici nekih od ključnih političkih stranaka koje sudjeluju u pregovorima o modalitetima provedbe presude u slučaju "Sejdić-Finci" istodobno su potvrdili kako se trenutačno najviše razgovara o modelu elektorskog izbornog sustava koji bi predstavljao kompromis između različitih do sada ponuđenih rješenja.

MOMBASA - Sedamnaest ljudi ubijeno je u dvama napadima na policiju u obalnom dijelu Kenije u ponedjeljak, na dan kada se u toj zemlji održavaju predsjednički, parlamentarni i regionalni izbori, objavila je policija. Radilo se o dvama napadima bandi naoružanih mačetama na policiju u predgrađu Mombase, drugog po veličini grada u zemlji. Ubijeno je devet policajaca, šest napadača i dvoje civila. Dužnosnici smatraju da iza barem jednog stoje pripadnici separatističkog pokreta Republikanskog vijeća Mombase, koji traže neovisnost istočne Kenije. Oni su zaprijetili da će poremetiti glasanje ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Kenija, najbogatija i do prošlih izbora 2007. najstabilnija zemlja nemirne istočne Afrike u ponedjeljak bira predsjednika države, oba doma parlamenta, pokrajinska vijeća i guvernere. Kenijski dužnosnici i kandidati zadnjih su dana ustrajno pozivali na izbjegavanje nasilja kakvo je obilježilo prijeporne izbore 2007. i s 1200 mrtvih uništilo ugled Kenije kao jedne od najstabilnijih afričkih demokracija.

RIJAD -Američki državni tajnik John Kerry obećao je u ponedjeljak u Rijadu da će SAD nastaviti pružati podršku sirijskim ustanicima, ali je još jednom isključio mogućnost da ih naoruža. "SAD se obvezuje na nastavak rada na jačanju sirijske oporbe", kazao je Kerry na konferenciji za tisak održanoj sa saudijskim kolegom princom Saudom Al-Fejsalom. Kerry je ponovio da se oružje ustanicima ne može slati jer nema "jamstva da neće pasti u krive ruke", aludirajući na džihadiste, od kojih su neki povezani s Al-Kaidom, a bore na strani ustanika protiv režimskih snaga Bašara al-Asada. Šef saudijske diplomacije istaknuo je da se sirijski narod ima pravo braniti i zatražio "međunarodni embargo na oružje namijenjeno sirijskom režimu". Američki državni tajnik je kazao i da je su pregovori Irana i međunarodne zajednice o iranskom nuklearnom programu vremenski ograničeni. "Razgovori ne mogu svrha samima sebi i ne nemogu postati instrument za kupovanje vremena", kazao je.

JERUZALEM - Izrael je uveo dvije autobusne linije kojima se mogu koristiti samo Palestinci na putu iz Zapadne obale u Izrael, u potezu koje izraelske skupine nazivaju rasističkim, a izraelsko ministarstvo prometa unapređenjem usluge. List Haaretz objavio je u ponedjeljak da je ministarstvo uvelo posebne linije za palestinske radnike pošto su se židovski doseljenici žalili da Palestinci u miješanim autobusima predstavljaju sigurnosni rizik. "Uvođenje odvojenih autobusnih linija za Palestince i židove je naprosto rasizam. To se ne može opravdati nikakvim tvrdnjama o sigurnosti ili gužvi", kaže Jessica Montell iz skupine za ljudska prava B'Tselem. Ministarstvo prometa tvrdi da će dvije nove linije "unaprijediti usluge javnog prijevoza palestinskim radnicima" prema Izraelu i iskorijeniti "piratske" linije na kojima im se karte "papreno" naplaćuju. Ministarstvo ujedno opovrgava da se radi o segregaciji. "Mi nismo ovlašteni bilo kome zabraniti korištenje javnim prijevozom", priopćilo je. No, skupine za ljudska prava strahuju da će izraelska policija na sigurnosnim kontrolnim točkama micati Palestince iz redovnih autobusa i upućivati ih u one namijenjene samo njima.

PARIZ - Zapovjednik Al-Kaide u Sahari Abdelhamid Abu Zeid vjerojatno je ubijen u Maliju, izjavio je u ponedjeljak načelnik glavnog stožera francuske vojske Edouard Guillaud. Njegova je izjava prva indikacija iz francuske vlade da je Abu Zeid poginuo u sukobima na sjeveru Malija. Odgovarajući na pitanje je li Abu Zeid ubijen, Guillaud je rekao za radio Europe 1 da je to "vjerojatno, ali samo vjerojatno", jer ovom trenutku Francuska to ne može nesumnjivo potvrditi zato što njegovo tijelo još nije pronađeno. Vojska Čada, koja se bori zajedno s francuskim snagama na sjeveru Malija, priopćila je prošloga tjedna da je ubila Abu Zeida i još jednog zapovjednika Al-Kaide na tom području Mohtara Belmohtara. Guillaud je rekao da je "krajnje oprezan" glede izvješća o Belmohtarevoj smrti budući da su neke militantske internetske stranice objavile da je ipak živ. Abu Zeid je bio optužen za ubojstva dva zapadna taoca, Britanca Edwina Dyera 2009. godine i Francuza Michela Germaneaua 2010. godine, i smatra ga se jednim od najbrutalnijih vođa A-Kaide.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙