FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

VATIKAN - Kardinalski zbor Katoličke crkve u ponedjeljak u Vatikanu počinje sa svakodnevnim sastancima uoči konklava na kojima se trebaju utvrditi zahtjevi i izazovi pred kojima se Crkva nalazi te usvojiti smjernice o tome kakav joj je Papa potreban. Namjera kardinala je da Papa bude izabran tijekom sljedećeg tjedna i zatim svečano ustoličen nekoliko dana poslije kako bi mogao biti u službi tijekom Velikog tjedna, koji počinje s Cvjetnicom 24. ožujka i kulminira Uskrsom nedjelju poslije. Opće kongregacije, sastanci svih kardinala koji su stigli u Rim, odvijat će se svakodnevno dvaput na dan, ujutro i popodne, sve do početka konklava. Na kongregacijama će sudjelovati i kardinali stariji od 80 godina koji nemaju pravo ući u konklave i birati novoga Papu. Sastancima predsjeda dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano, a svaki kardinal ima pravo govoriti sedam minuta. Kongregacije su i prigoda se kardinali međusobno bolje upoznaju i utvrde koji su među njima kadri postati novim poglavarom Crkve. Kardinali će tijekom sljedećih dana odrediti i kada će početi konklave. Očekuje se da bi to moglo biti početkom sljedećeg tjedna. Pravo glasa ima 117 izbornika, ali su dvojica odustala od dolaska u Rim pa će u Sikstinsku kapelu ući njih 115.

NAIROBI - Kenija, najbogatija i do prošlih izbora 2007. najstabilnija zemlja nemirne istočne Afrike u ponedjeljak bira predsjednika države, oba doma parlamenta, pokrajinska vijeća i guvernere, a nekoliko sati uoči otvaranja birališta ubijena su četiri policajca što izaziva bojazan da bi izbori opet mogli proteći u nasilju. Nekoliko sati prije otvaranja birališta u šest ujutro po mjesnom vremenu ubijena su četiri policajca u Mombasi. Počinitelji su pripadnici bande naoružane mačetama. Policija u Mombasi, drugom po veličini gradu u zemlji, sumnja da su napadači pripadnici separatističkog pokreta, Republikanskog vijeća Mombase, koji traže neovisnost istočne Kenije. Kenijski dužnosnici i kandidati zadnjih su dana ustrajno pozivali na izbjegavanje nasilja kakvo je obilježilo prijeporne izbore 2007. i s 1200 mrtvih uništilo ugled Kenije kao jedne od najstabilnijih afričkih demokracija. Među osmero predsjedničkih kandidata izjednačeni su po anketama 68-godišnji Raila Odinga i njegov glavni protivnik 51-godišnji Uhuru Kenyatta koji u travnju pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) mora odgovarati na optužbe da je poticao nasilje nakon prošlih izbora.

JERUZALEM - Iran koristi obnovljene međunarodne pregovore o svom spornom nuklearnom programu kako bi kupio vrijeme za izradu atomske bombe, izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Njegov komentar neuspješnih pregovora Irana i šest svjetskih sila 26. i 27. veljače ukazuje na nestrpljivost Izraela, koji je zaprijetio preventivnim napadom na Iran, moguće idućih mjeseci, ako diplomacija ne urodi plodom. Američka diplomatkinja Wendy Sherman brifirala je Izrael o pregovorima u Kazahstanu na kojima je Teheranu, koji opovrgava optužbe da želi proizvesti nuklearno oružje, ponuđeno ublažavanje sankcija ako obustavi postupak obogaćivanja urana. On to nije učinio, a novi krug pregovora zakazan je u Alma Ati 5. i 6. ožujka nakon tehničkih razgovora u Istanbulu. "Moj dojam o tim pregovorima je da sve što se njima postiglo je kupovina vremena u kojem Iran pokušava obogatiti nuklearni materijal za atomsku bombu, a čini se da se približava tome cilju", rekao je Netanyahu na sjednici vlade.

NEW YORK - Njujorški bračni par poginuo je u prometnoj nesreći na putu do rodilišta u New Yorku, ali je njihovo nerođeno dijete preživjelo nesreću i došlo na svijet u bolnici, javlja NBC. Nachman i Raizy Glauber, oboje stari 21 godinu, poginuli je u taksiju u koji se nedugo nakon ponoći u Brooklynu zaletjelo drugo vozilo. Proglašeni su mrtvima po dolasku u bolnicu, ali su liječnici uspjeli spasiti i poroditi dijete. Nesreću je preživio i taksist, a vozač i suvozač iz automobila koji ih je udario pobjegli su pješice s mjesta nesreće i policija za njima traga. Glauberovi su pripadnici židovske zajednice u Brooklynu. "Ovo je stravična, stravična tragedija. Bilo im je to prvo dijete. Nemam riječi, uopće ne znam što bih rekao", kazao je rabin Bernard Freilich, čelnik te zajednice.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙