FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Oporbena Sirijska nacionalna koalicija spremna je pregovarati o mirovnom sporazumu kako bi se okončao građanski rat u zemlji, ali predsjednik Bashar al-Assad mora odstupiti i ne može biti strana u dogovoru, suglasili su se u petak u Kairu članovi koalicije. Sastanak 70-člane koalicije koju podržavaju Zapad, arapske zemlje i Turska, počeo je u četvrtak prije nego što sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem sljedećeg ponedjeljka obavi razgovore u Moskvi, jednom od posljednjih Assadovih inozemnih saveznika, a UN-ov posrednik Lakhdar Brahimi obnovi napore da se postigne sporazum. Nakon burnog kasnovečernjeg sastanka na kojem su islamisti i liberali kritizirali predsjednika koalicije Moaza Alkhatiba zbog predlaganja razgovora s Assadovom vladom bez, kako su ustvrdili, jasnih ciljeva, koalicija je usvojila politički dokument koji zahtijeva da se Assad smijeni i da mu se sudi zbog krvoprolića, rekli su članovi koalicije. U nacrtu dokumenta s kojim je upoznat Reuters rečeno je da Assad ne može biti strana u bilo kojem političkom rješenju te da ga treba izvesti pred sud, ali nije izravno tražen njegov opoziv. Ipak sporazum znači da je koalicija ublažila ton jer je ranije ustrajavala da Assad mora odstupiti prije nego bilo kakvi razgovori s njegovom vladom mogu početi.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Andeers Fogh Rasmussen upozorio je u četvrtak zemlje članice da bi daljnje smanjivanje izdataka za obranu moglo imati negativni utjecaj na njihove obrambene sposobnosti te ih pozvao da povećaju izdvajanja u tu svrhu kada se ekonomski oporave. "Ako se nastavi sa smanjivanjem troškova za obranu to će imati negativan utjecaj na naše sposobnosti da osiguramo efikasnu obranu i zaštitu za naše stanovništvo", rekao je Rasmussen uoči početka sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji se održava u četvrtak i petak, a na kojem sudjeluje i hrvatski ministar Ante Kotromanović. Na sastanku je dogovoreno da NATO 2015. godine održi veliku vojnu vježbu i izradi sveobuhvatni program obuke i vježbi za razdoblje od 2015-2020 kako bi se sačuvale i poboljšale vještine i sposobnosti. Osim financiranja obrambenih sposobnosti, glavna tema sastanka je i uspostava nove misije u Afganistanu, čija će zadaća biti obučavanje i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti, kada one preuzmu odgovornost u zemlji, nakon povlačenja sadašnje borbene misije NATO-a krajem 2014.

KAIRO - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi sazvat će parlamentarne izbore za 28. travnja, rekao je u četvrtak agenciji Reuters predsjednikov pravni savjetnik i najavio da će se glasovati u četiri faze. Ranije u četvrtak je gornji dom egipatskog parlamenta usvojio izborni zakon s izmjenama koje je predložio ustavni sud, što je otvorilo put Mursiju da odredi datum izbora za donji dom parlamenta. "Parlamentarni izbori 2013. počet će 28. travnja i održat će se u četiri faze", rekao je Reutersu Mohamed Gadalah, Mursijev pravni savjetnik. Izbori će se održati u Egiptu, nikada više podijeljenome između islamističkih stranaka, pobjednika svih izbora od svrgavanja Hosnija Mubaraka 2011., i sekularnije oporbe koja se ne uspijeva organizirati.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi u četvrtak su objavili da neće platiti odštetu obiteljima tisuća oboljelih od kolere na Haitiju gdje je ta bolest od 2010. godine ubila preko 7.000 osoba a sumnja se da su je donijeli pripadnici mirovnih snaga. Ukupno je od listopada 2010. na Haitiju od kolere umro 7.750 a zaraženo 620.000 osoba. Nezavisno istražno tijelo koje je osnovao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u svibnju 2011. objavilo izvješće iz kojeg nije jasno tko je bolest donio na otok, ali američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je rekao da postoje jaki dokazi da su koleru prenijeli pripadnici mirovnih snaga iz Nepala. U listopadu 2011. Institut za pravdu i demokraciju na Haitiju, sa sjedištem u Bostonu, UN-u je predao zahtjev kojom traži najmanje 100.000 dolara za obitelji ili bližnje svake osobe preminule od kolere i najmanje 50.000 za svakog oboljelog.

WASHINGTON - Bijela kuća je u četvrtak upozorila Iran da će se suočiti s novim pritiscima i izolacijom ako ne odgovori na međunarodne zabrinutosti glede njegovog nuklearnog programa u razgovorima sa svjetskim silama idućeg tjedna. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao da vrata diplomacije Iranu ostaju otvorena no dodao "da ta vrata, međutim, neće ostati otvorena beskonačno" te tako Teheranu stavio teret odgovornosti da na razgovore 26. veljače u Kazahstanu dođe pripremljen za "sadržajne" rasprave. Carney je odgovarao na pitanja novinara o UN-ovom izvješću koje kaže da je Iran počeo postavljati napredne centrifuge u svom glavnom postrojenju za obogaćivanje urana.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙