FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 24. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

DAMASK - Skoro osnivanje vlade u pobunjeničkom dijelu Sirije trebalo bi omogućiti oporbi da nadoknadi kašnjenje u odnosu na islamističe skupine koje se se utvrdile na terenu i potaknuti akciju međunarodne zajednice, smatraju stručnjaci. Nacionalna koalicija oporbe, koju priznaje nekoliko zapadnih zemalja kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, objavila je u petak da će se sastati 2. ožujka u Istanbulu i odlučiti o sastavu tog "privremenog" kabineta i izabrati šefa. Glavna funkcija te vlade će biti upravljanje područjima koja izmiču kontroli režima Bashara al-Assada, rekao je jedan glasnogovornik. "Oporba se želi učvrstiti u Siriji što bi joj pružilo više vjerodostojnosti", rekao je Salman Shaikh, direktor Brookings Doha Centera.

MADRID - Uz pozive na ostavku, nekoliko desetaka tisuća prosvjednika protiv štednje i korupcije preplavilo je u subotu Madrid dok Španjolsku potresaju nezaposlenost i recesija. Prosvjedovali su nastavnici, liječnici, medicinske sestre, feministički pokreti i ekolozi, krećući se prema Trgu Neptuno. Uz povike "Ostavka" većina je nosila transparente s natpisima "Ne" koji režu škare. Na drugima su pozivali premijera Mariana Rajoya na odlazak, ili su isticali "Ne" diktaturama banaka. Sudionici prosvjeda žalili su se na proračunske rezove, korupciju i pad kvalitete zdravstvenog sustava. Jedan mladi liječnik je naglasio da zabrinjava što vlada ne obraća pozornost na prosvjede iako su se ujedinili liječnici, vatrogasci i rudari. Osim u Madridu prosvjedovalo se u desetak gradova, a više tisuća ljudi se okupilo u Barceloni, Valenciji i Sevilli.

BERLIN - Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag objavio je u subotu da je prekinuo isplatu državnih subvencija neonacističkoj stranci Nacionalna demokratska stranka (NPD) zbog nepravilnog korištenja proračunskih sredstava. "Isplate su zaustavljene", navela je glasnogovornica Bundestaga na online stranici njemačkog tjednika Der Spiegel u vezi iznosa od 113.000 eura koje je NPD trebao primiti za 2012. NPD je trebao platiti globu od 1,27 milijuna eura upravi Bundestaga radi netočnih podataka u njihovom knjigovodstvu, objasnila je ta glasnogovornica. Gornji dom parlamenta Bundesrat je 14. prosinca pokrenuo proceduru traženja zabrane NPD-a zbog navodnih veza s jednom skupinom optuženom za niz rasističkih ubojstava. NPD, koju su osnovali bivši nacistički dužnosnici 1964. godine, okuplja mlade skinheadse i stare nostalgičare III. Reicha. Ranija procedura zabrane NPD-a 2003. nije uspjela zbog omaške u proceduri.

HAVANA - Ruski premijer Dmitri Medvedev završio je u subotu dvodnevni radni posjet Kubi, obilježen potpisivanjem deset sporazuma i razgovorima na najvišoj razini, posebice s Fidelom i Raulom Castrom, izvijestio je kubanski službeni list Granma. U izjavama agenciji Prensa Latina, Medvedev je ocijenio da su odnosi njegove zemlje i Kube "povijesni, čvrsti, strateški i na uzlaznoj liniji, gdje nema prepreka za podizanje veza na maksimalnu razinu". On je objasnio da "sadašnja razina bilateralnih trgovinskih odnosa nije dovoljna, ali ju je moguće podići sljedećih godina". Tijekom tri desetljeća sovjetska Rusija je bila glavni gospodarski partner komunističkog otoka. Ali nakon pada SSSR-a razmjena je pala i Rusija je danas tek deveta zemalja partner, uz bilateralnu razmjenu od 224 milijuna dolara 2011.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙