FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 17. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KAIRO - Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi pozvao je u nedjelju na pregovore sirijske oporbe i "prihvatljiva izaslanstva" vlade u Damasku o političkom rješenju za građanski rat koji već dvadeset tri mjeseca razara tu zemlju. Nakon susreta u sjedištu Arapske lige u Kairu Brahimi je rekao da bi se pregovori mogli organizirati u prostorijama Ujedinjenih naroda. No nije rekao gdje točno. Vođa oporbene Sirijske nacionalne koalicije (SNC) Moaz Alkhatib iznio je prošlog tjedna prijedlog o susretu s počasnim potpredsjednikom predsjednika Bashara al-Assada Farouqom al-Sharom o političkoj tranziciji u kojoj bi se Assadu omogućio slobodan odlazak u egzil. Alkhatibova inicijativa koju je SNC proširio ponudivši pregovore u kojima bi mogao sudjelovati bilo koji izaslanik sirijskog režima koji nije okrvavio ruke "utrla je put sirijskoj vladi i ponukala je da pokaže želi li dijalog i mir, što je stalno opetovala", rekao je Brahimi.

TUNIS - U Tunisu je u nedjelju i dalje vladala nesigurnost u očekivanju nastavka pregovora o sastavljanju vlade tehnokrata dok traje sukob premijera i njegove islamističke stranke Ennahde koja ne želi prepustiti vlast. Rached Ghannouchi, čelnik Ennahde, jasno je to potvrdio u subotu pred petnaestak tisuća pristaša. Stranka ne želi predati vlast, rekao je, još jednom se usprotivivši premijeru Hamadiju Jebaliju, glavnom tajniku stranke koja predvodi koalicijsku vladu. "Budite sigurni, Ennahda je čvrsta (...) i neće predati vlast sve dok ima povjerenje naroda i legitimnost koja proizlazi iz izbora", istaknuo je Ghannouchi nakon skupa potpore stranci koji su njegovi pristaše održali na Aveniji Habiba Burgibe, u središtu Tunisa. Na skupu koji je trebao biti demonstracija sile pred protivnicima Ennahde koji joj zamjeraju da je gurnula zemlju u krizu, na koncu se okupilo manje ljudi nego na pokopu oporbenog čelnika ljevice Chokrija Belaida 8. veljače, ubijenog dva dana ranije. O preustroju vlade raspravlja se već sedam mjeseci, ali bez rezultata jer Ennahda ne želi prepustiti glavna ministarstva, unutarnjih i vanjskih poslova i pravosuđa.

QUITO - Stanovnici Ekvadora glasuju u nedjelju na predsjedničkim izborima na kojima predsjednik na odlasku Rafael Correa ima izgleda za novi plebiscit. Correa, 49-godišnji ekonomist na vlasti u zadnjih šest godina, ima veliku prednost ispred razjedinjene oporbe i očekuje se da će, ne bude li većih iznenađenja, pobijediti već u prvom krugu i osvojiti još jedan mandat koji će se završiti u 2017., zadnji koji mu dopušta zakon. Correa, vođa latinoameričke ljevice, karizmatičan i popularan čelnik trebao bi nadmoćno pobijediti konzervativnog bankara Guillerma Lassa, glavnog među sedmero protukandidata, s više od 60 posto glasova birača, po zadnjim anketama objavljenim dan ranije. U prigodi ovih izbora koji su počeli u 7.00 sati i završit će se u 17.00 (13.00 do 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) birači će birati i 137 zastupnika u parlamentu u kojemu predsjednikova stranka Alianza Pais ima tek razmjernu većinu.

BAGDAD - Niz autobombi eksplodiralo je u nedjelju u uglavnom šijitskim dijelovima glavnog iračkog grada Bagdada pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi, a ranjeno nekoliko desetaka, rekli su policija i bolnički izvori. Bombe su eksplodirale u Sadr Cityju, Habibiyi, Qahiri i najmanje još dvije četvrti glavnog grada. Broj eksplozije bombi povećao se od početka godine valom samoubilačkih napada protiv šijita i snaga sigurnosti s jačanjem kampanje pobunjenih sunitskih islamista za oživljavanje sektaškog nasilja u Iraku. Bombaš samoubojica ubio je u subotu visokog časnika iračke vojne obavještajne službe, a pobunjenici su izazvali eksplozije autobombi u šijitskim područjima diljem zemlje na početku mjeseca ubivši 34 ljudi.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙