FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BERN - Švicarska tvrtka Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je da povlači iz prodaje u Španjolskoj i Italiji dva jela koja umjesto govedskog sadrže konjsko meso. "Naša ispitivanja otkrila su tragove DNK konja u dva proizvoda na bazi govedine" njemačkog dobavljača "HJ Schypkea", objavila je švicarska tvrtka. Nestle je odlučio "smjesta" povući iz prodaje u Španjolskoj i Italiji raviole i torteline s mesom koji se prodaju pod nazivom Buitoni Beef Ravioli i Beef Tortellini. Udio konjetine u tim proizvodima malen je, ali ipak viši od jedan posto, ističe se u priopćenju. "Prehrambena sigurnost nije u pitanju ali krivo etiketiranje proizvoda ne ispunjava vrlo stroge kriterije koje potrošači očekuju od nas", ističe tvrtka. "Zamijenit ćemo ih proizvodima čija ispitivanja su potvrdila da sadrže 100 posto govedine", dodaje se u priopćenju.

EREVAN - Armenski predsjednik Serž Sarksjan ponovo je izabran na dužnost s 58,64 posto glasova birača na predsjedničkim izborima, po službenim konačnim podatcima objavljenim u noći na utorak. Središnje izborno povjerenstvo reklo je kako rezultati dobiveni sa svih biračkih mjesta nakon izbora održanih u ponedjeljak pokazuju da bivši ministar vanjskih poslova Rafi Hovanesjan zauzima drugo mjesto sa 36,75 posto glasova. Potonji nije htio priznati privremene rezultate, ustvrdivši da je on pravi pobjednik izbora. Pozvao je Sarksjana da prizna poraz, pozivajući se na velike izborne nepravilnosti. No Eduard Šarmazanov, glasnogovornik Republikanske stranke Serža Sarksjana, komentirao je kako su ovo bili "najbolji izbori u povijesti neovisne Armenije. Oni pokazuju da su demokratski procesi nepovratni", rekao je. Policija je usto zanijekala optužbe pobijeđenog kandidata nazvavši ih "očitim izmišljotinama". Odaziv je bio 60 posto.

PEKING - Tajna jedinica kineske vojske stoji iza serije hakerskih napada visokog profila u svijetu, objavila je u utorak američka tvrtka za informatičku sigurnost. Tvrtka Mandiant, jedan od savjetnika američke vlade u području informatičke sigurnosti, otkrila je uz pomoć više stotina istraga u zadnje tri godine da organizacije koje su na internetu hakirale stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina "imaju sjedište uglavnom u Kini te da je kineska vlada potpuno upoznata s njihovim aktivnostima". Mandiant tvrdi da iza napada stoji "Jedinica 61398" koja pripada kineskoj vojsci i ima sjedište u Šangaju. "Vrijeme je da se prihvati da te prijetnje dolaze iz Kine i mi moramo pripremiti stručnjake za sigurnost kako bi se protiv te prijetnje uspješno borili", priopćila je tvrtka. Mandiant tvrdi da je Jedinica 61398 ukrala stotine terabajta podataka iz najmanje 141 organizacije u svijetu od 2006. godine. Velika većina žrtva je iz SAD-a, a manji iz Kanade i Velike Britanije.

CARACAS - Nakon više od dva mjeseca provedena u bolnici na Kubi venezuelski predsjednik Hugo Chavez je objavio na Twitteru da se vratio u domovinu i nakon samo nekoliko sati imao je četiri milijuna pratitelja na toj društvenoj mreži, javlja agencija France Presse. Ovaj neočekivani povratak koji su njegovi pristaše bučno proslavili u Caracasu a prijateljske zemlje popratile porukama za brz oporavak, zasad ne daje naslutiti kakvo političko i ustavno rješenje priprema vlada za preuzimanje vlasti. Zbog operacije kojoj je u prosincu bio podvrgnut Chavez nije mogao prisegnuti 10. siječnja nakon ponovnog izbora za predsjednika 7. listopada, ali je izvor na Vrhovnom sudu rekao za agenciju France Presse da se svečano preuzimanje dužnosti može upriličiti "bilo kad" ako liječnička ekipa dade svoje dopuštenje. "Vratili smo se u domovinu Venezuelu. Hvala Bogu! Hvala mom voljenom narodu! Liječenje ćemo nastaviti ovdje!", poručio je Chavez (58) na Twitteru, u prvim porukama objavljenim nakon 1. studenog. Potpredsjednik Nicolas Maduro istaknuo je pak da se Chavez "dobro osjeća", da je "svjestan" i "veoma motiviran", pošto ga je u ponedjeljak navečer posjetio u vojnoj bolnici u Caracasu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙