FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

LJUBLJANA - Pozitivna Slovenija (PS), stranka s najviše mandata u slovenskom parlamentu, odlučila je predložiti Alenku Bratušek kao mandatarku za sastav prijelazne slovenske vlade. Njezina kandidatura potvrđena je kasno u četvrtak na sastanku stranačkog vodstva Pozitivne Slovenije (PS), stranke s 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika. Bratušek je najavila da će već danas započeti razgovore o programu nove vlade s još tri stranke koje su načelno spremne podržati njezinu kandidaturu za mandatarku, a s ciljem da se premijeru postojeće vlade Janezu Janši u parlamentu izglasuje nepovjerenje. To su Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD). Slovenski mediji u prvim reakcijama ocjenjuju da je riječ o dostatnoj parlamentarnoj većini koja Janši može izglasovati nepovjerenje, no prisutne su dvojbe hoće li Bratušek moći, s obzirom na programsku različitost stranaka koje želi povezati, sastaviti vladu ili će već sredinom godine uslijediti novi prijevremeni izbori.

VATIKAN - Indonezijski kardinal Julius Darmaatmadja izjavio je da zbog zdravstvenog stanja neće otputovati u Rim na predstojeće konklave, što broj kardinala izbornika spušta na 116. "Moj vid mi ne dozvoljava put", rekao je kardinal Julius Darmaatmadja u razgovoru za indonezijski katolički časopis Hidup. "Molim da mi indonezijska crkva oprosti što neću predstavljati svoju zemlju na tom važnom događaju", kazao je kardinal Darmaatmadja (78), umirovljeni nadbiskup Džakarte. Indonezijski je kardinal objasnio da mu se vid pogoršao do te mjere da ne bi mogao čitati tekstove i dokumente koji bi mu bili podastrijeti prije i tijekom konlakva. "Oslabio sam i vid mi je oslabio. Ti zadaci zahtijevaju snagu, oštrinu i okretnost", dodao je i kazao da razumije odluku Benedikta XVI. o odreknuću. Papa napušta dužnost 28. veljače u 20 sati. Konklave se po postojećim propisima moraju održati najranije 15, a najkasnije 20 dana nakon toga. No, Benedikt XVI. još uvijek ima mogućnost donijeti ukaz kojim bi ubrzao termin njihova održavanja. Talijanski mediji objavili su prije nekoliko dana da će američki kardinal Roger Mahony, umirovljeni nadbiskup Los Angelesa, koji ima pravo glasa, ali je optužen za prikrivanje svećenika pedofila, možda biti zamoljen da ne dolazi na konklave.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez koji boluje od raka i dalje ima respiratornih problema nakon operacije na Kubi prije više od dva mjeseca, priopćila je u četvrtak vlada. "Problemi s disanjem koji su se pojavili nakon operacije nastavljaju se, a razvoj nije povoljan te se to još uvijek liječi", stoji u prvom službenom priopćenju o Chavezovom zdravlju od njegova povratka u Venezuelu u ponedjeljak. U kratkom priopćenju, koje je na nacionalnoj TV pročitao ministar informiranja Erneasto Villegas, stoji kako se nastavlja liječenje Chavezove "osnovne bolesti" - vjerojatno raka koji je prvi put otkriven sredinom 2011. - za sada bez značajnih nepovoljnih učinaka. Pristaše se mole za oporavak socijalističkog predsjednika koji je vlada Venezuelom 14 godina, ali mnogi Venezuelci vjeruju kako se vratio u zemlju da bi dao ostavku i olakšao tranziciju ili naprosto umro. "Pacijent i dalje komunicira s rodbinom, a vladina politička skupina usko surađuje s liječničkom radnom skupinom", dodaje se u priopćenju. Chavez (58) se liječi u vojnoj bolnici u glavnom gradu Caracasu. Osim nekoliko fotografija koje je objavila vlada prošloga tjedna nije ga se vidjelo ili čulo u javnosti od operacije u Havani 11. prosinca, njegove četvrte operacije raka.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙