FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Američki dnevni list The New York Times izvijestio je u četvrtak o odluci Hrvatske da povuče svoje vojnike iz promatračke misije UN-a na Golanu, ističući da je kao povod odluci poslužilo izvješće toga lista od 25. veljače o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji. "Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da će njegova zemlja povući svoje vojnike iz mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni nakon izvješća da je Hrvatska dostavljala oružja antivladnim borcima u Siriji", navodi list. U izvješću se objašnjava da Hrvatska ima gotovo 100 vojnika koji služe u misiji UNDOF-a, zaduženoj za održavanje krhkog mira između izraelskih i sirijskih snaga u demilitariziranoj zoni duž granice na Golanu, uspostavljenoj nakon prekida vatre s kojim je završen rat 1973. godine. "Odluka da povuče vojnike iz tog područja uslijedila je nakon što je New York Times u ponedjeljak izvijestio da je Saudijska Arabija osigurala veliku kupnju pješačkog oružja u Hrvatskoj", piše list. NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je upozorio u četvrtak Veliku Britaniju da bi izlazak iz EU skupo stajao London. "Odlazak je odluka koja se donosi s namjerom, slobodno i ona je u potpunosti legitimna, ali ima svoju cijenu", rekao je Van Rompuy u Londonu na europskoj konferenciji o načinima pokretanja eurozone i mjestu Velike Britanije u Europi. Britanski premijer David Cameron se obvezao u siječnju, pod pritiskom euroskeptika, da će do kraja 2017. organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u reformiranoj Europskoj uniji. On je ocijenio da se drugim zemljama EU ne sviđa posebno ta ideja, ali ih niti ne zastrašuje. "Moguće je izaći iz kluba. Ali ne radi se samo o odlasku. To bi bilo puno složeniji problem i pravno i politički teško primjenjiva odluka. Razmišljati o rastavi nakon 40 godina braka", aludirao je na ulazak Velike Britanije u EU 1973. godine.

ALGIERS/DAKAR - Francuske su snage ubile Abdelhamida Aboua Zeida, jednog od najzloglasnijih zapovjednika sjevernoafričkog krila al Kaide (AQIM), tijekom operacije protiv islamističkih boraca u brdovitom sjevernom Maliju, izvijestila je u četvrtak alžirska televizija Ennahar. Abou Zeid je bio među 40 militanata ubijenih prije tri dana u podnožju planina Adrar des Ifoghas blizu granice s Alžirom, izvijestila je televizijska postaja Ennahar koja je dobro povezana s alžirskim službama sigurnosti. Francuski i čadski vojnici na tom području love preostale pobunjenike nakon munjevite vojne kampanje koja ih je istjerala sa sjevera Malija. Glasnogovornik francuske predsjedničke palače nije želio komentirati vijest. Alžirska vlada, malijski i čadski dužnosnici nisu mogli potvrditi smrt Abou Zeida.

BEIRUT - Libanonski ministar unutarnjih poslova Marwan Charbel izjavio je u četvrtak da su izbjeglice iz Sirije postale prijetnja sigurnosti Libanona zbog sumnje da su mnogi od njih zapravo pobunjenički borci. Stanovnici sjevernog Libanona prenose da pobunjenici kao izbjeglice prelaze granicu i naoružavaju izbjegličku zajednicu u Libanonu za borbe u Siriji. Ministar Marwan Charbel rekao je da su sirijski borci čak podigli kampove za obuku u Libanonu. Štoviše, pripadnici Slobodne sirijske vojske koriste se planinskim područjem Libanona za pregrupiranje snaga prije napada na sirijsku vojsku preko slabo čuvane granice. Pobuna protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada traje već dvije godine a priljev izbjeglica se ubrzava i njihov se broj u posljednja tri mjeseca udvostručio, na 320.000.

(Hina) xsb/duk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙