FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KAIRO - Održavanje parlamentarnih izbora u travnju u Egiptu odvest će zemlju u kaos, upozorio je u nedjelju Mohamed El Baradei, jedna od glavnih figura egipatske oporbe. Po riječima dobitnika Nobelove nagrade za mir 2005., koji je u subotu pozvao na bojkot parlamentarnih izbora spominjući "prijevaru", mučenja, otmice i pomanjkanje socijalne pravde koji još uvijek prožimaju egipatsko društvo. Ustrajati u tim okolnostima moglo bi dovesti zemlju na "put potpunog kaosa i nestabilnosti", izjavio je on na BBC-ju. Egipatski predsjednik Muhamed Mursi promijenio je u subotu datum parlamentarnih za 22. travnja. Glasovanje bi trebalo omogućiti promjenu donjeg doma parlamenta, raspuštenog u lipnju 2012. nakon odluke ustavnog suda koja je dovela do otkazivanja prethodnih parlamentarnih izbora.

MANILA - Predsjednik Filipina Benigno Aquino potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se ustanovljuje fond za obeštećenje tisuća žrtava diktature Ferdinanda Marcosa, 27 godina nakon njegova svrgnuća. Deset milijardi pesosa (186 milijuna eura) podijelit će se obiteljima ili samim oponentima, ubijenima, silovanima ili zatočenima između prosinca 1965. i veljače 1986. Ta odšteta neće "nadoknaditi vrijeme uzeto žrtvama ali će pridonijeti "popravku šteta iz prošlosti", izjavio je Benigno Aquino u Manili. "Možemo uvjeriti žrtve da država prepoznaje njihovu patnju te da će im pomoći u vidanju rana", kazao je Benigno čija je majka Corazon vodila narodnu revoluciju koja je srušila Marcosov režim, podržavan od SAD-a. Marcos je umro u egzilu na Havajima 1989. godine. Fond se financira s približno 600 milijuna dolara oduzetih Marcosu, a uplaćenih na brojne račune u Švicarskoj koje je filipinska vlada potom konfiscirala.

JERUZALEM - Izrael je u ponedjeljak uspješno testirao moderniziranu verziju protubalističkog raketnog sustava Arrow (Strijela), priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane. Arrow u svojoj najnovijoj, trećoj, verziji trebao bi zaštititi Izrael od mogućih raketnih napada iz Irana i Sirije, komentiraju analitičari i dodaju da je ovaj sustav bio učinkovit u 90 posto testiranja. Američko ministarstvo obrane i Boeing su izraelski partneri u razvoju ovog sustava. Washington kaže da je svojom potporom razvoju ove rakete Izraelu stavio na raspolaganje obrambeno oružje koje će ga odvratiti od dosadašnje prakse izvođenja preventivnih napada na područja s kojih je dolazila prijetnja raketnim napadom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙