FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SOFIJA

Bugarska vlada podnijela je ostavku nakon velikih prosvjeda protiv mjera štednje i visokih cijena električne energije, objavio je u srijedu bugarski premijer Bojko Borisov, prenose agencije. "Imamo ponos i čast. Na vlast nas je doveo narod, i danas mu tu vlast vraćamo", rekao je Borisov pred zastupnicima bugarskog parlamenta najavivši ostavku svoje vlade. "Neću sudjelovati u vladi čija policija tuče prosvjednike", dodao je Borisov, prenosi agencija AFP. Borisov je također rekao da neće sudjelovati u mogućoj prijelaznoj vladi.

ATENA

Grčki radnici pokrenuli su u srijedu 24-satni opći štrajk koji je zaustavio promet u zemlji i zatvorio škole, a bolnice rade samo za hitne slučajeve. Dva najveća grčka sindikata, sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i sindikat radnika u javnom sektoru ADEDY, organizirali su štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja plaća i povećanja poreza. Ta dva sindikata, koja okupljaju 2,5 milijuna radnika, održala su niz štrajkova od početka krize 2009. godine, testirajući volju vlade da provede reforme i mjere štednje u svjetlu sve većeg nezadovoljstva javnosti. "Štrajk je naš odgovor na politiku slijepe ulice, koja je iscijedila naše radnike, osiromašila društvo i dovela do recesije i krize", priopćio je sindikat GSEE. "Naša borba će se nastaviti sve dok se nastavi provoditi takva politika", dodao je sindikat. Učestalost štrajkova u Grčkoj povećala se posljednjih tjedana zbog sve veće nezaposlenosti i siromaštva u zemlji.

HAVANA

Kubanski čelnik Raul Castro razgovarao je u utorak s izaslanstvom američkog Kongresa o jačanju odnosa između dviju zemalja i o međunarodnim temama, objavila je kubanska vlada. U sedmeročlanom američkom izaslanstvu bilo je šest zastupnika demokrata i jedan republikanac. Izaslanstvo je s Castrom i kubanskim ministrom vanjskih poslova Brunom Rodriguezom razgovaralo i o slučaju američkog poslovnog čovjeka Alana Grossa, koji je uhićen na Kubi u prosincu 2009. i osuđen na 15 godina zatvora zbog, kako su tvrdile kubanske vlasti, špijunskih aktivnosti. Slučaj Gross doveo je tada do zahlađenja ionako vrlo loših američko-kubanskih odnosa.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙