FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LONDON

Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Velike Britanije, pa je ta zemlja po prvi puta u povijesti kod jedne od triju vodećih svjetskih rejting agencija izgubila vrhunski trostruki A rejting. Smanjenje rejtinga Britanije za jedan stupanj, s Aaa na Aa1, Moody's je obrazložio slabim izgledima za gospodarski rast te zemlje, što dovodi u pitanje strategiju tamošnje vlade usmjerenu na smanjenje proračunskog deficita. Unatoč znatnoj snazi gospodarstva, rast Britanije bit će idućih godina usporen zbog slabosti poslovnih aktivnosti u svijetu, posebice u eurozoni, ali i zbog daljnjeg uravnoteženja britanskog javnog i privatnog sektora. "Ovo razdoblje sporog rasta predstavlja izazov za vladin program fiskalne konsolidacije, koji bi se, prema našim procjenama, mogao protegnuti i nakon slijedećih parlamentarnih izbora", kazala je Sarah Carlson, Moody'sova analitičarka.

SEATTLE

Radioaktivni otpad istječe iz šest podzemnih spremnika u centru za skladištenje nuklearnog otpada Hanford u američkoj saveznoj državi Washington, ali zasad nema opasnosti za zdravlje ljudi, rekli su u petak američki dužnosnici. Guverner Washingtona Jay Inslee objavio je da je istjecanje radioaktivnosti otkriveno nedavno, te dodao da bi radioaktivnost mogla zagaditi podzemne vode ispod deponija, ali je naglasio da zasad nema opasnosti od zagađivanja obližnje rijeke Columbije. "Zasad nema prijetnje ... i rizika za zdravlje ljudi povezanog s ovim novootkrivenim istjecanjem, koje je zabilježeno više od 8 km od rijeke Columbije", priopćio je guvernerov ured. "To je ipak uznemirujuća vijest za sve stanovnike države Washington", dodao je Inslee.

HAVANA

Kubanski predsjednik Raul Castro u nedjelju bi trebao biti izabran na drugi petgodišnji mandat u kojem će nastaviti postupno otvaranje zemlje započeto 2006., kada je naslijedio starijeg brata Fidela, i osposobiti mlađu generaciju da od komunističkih revolucionara prezumu vodstvo zemlje. Mandat na koji bi u nedjelju trebao biti izabran bit će mu drugi i posljednji jer upravo je 81-godišnji Raul Castro ustanovio nove propise komunističke vlasti ograničivši dužnost šefa države na dva petgodišnja mandata. Narodna skupština, koja se bira dugim izbornim procesom što je počeo u listopadu općinskim izborima, u nedjelju će se službeno konstituirati te izabrati 31 člana Državnog vijeća. To je glavno izvršno tijelo kubanske vlasti koje pak izabire predsjednika i očekuje se da će potvrditi Raula na drugi mandat. Unutar tog Državnog vijeća tražit će se nasljednik koji će preuzeti vodstvo 2018., kada komunističkom Kubom prvi put u gotovo 60 godina neće vladati obitelj Castro.

RIM

Talijanska predizborna kampanja završena je u petak u znaku slabog nastupa premijera na odlasku Maria Montija, ključnog za krajnje neizvjesne i potencijalno nestabiline rezultate izbora, ocjenjuje Reuters. Politički čelnici održali su završne skupove svojih kampanja prije nastupa izborne šutnje uoči dva dana glasovanja u nedjelju i ponedjeljak, a analitičari ističu kako je rezultat previše neizvjestan da bi se prognoziralo pobjednika. "Ovo glasovanje uopće nije sigurno. Jedan postotni bod na bilo koju stranu može dovesti do kaosa, odnosno do jasnog pobjednika", rekao je jedan stručnjak za ankete koji je tražio da ne bude imenovan, zbog zabrane objave ispitivanja javnog mnijenja dva tjedna prije glasovanja. Analitičari su podijeljeni oko toga da li će čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani, koji je vodio s pet postotaka prednosti prije dva tjedna, moći formirati stabilnu većinu koja će nastaviti ekonomske reforme nužne da nekonkurentna Italija izađe iz recesije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙