FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u srijedu da su u dijalogu s Kosovom na vidiku veliki problemi i da se nikakav novi dogovor niti sporazum još ne naziru, te stoga u ovom času nema o čemu podnijeti izviješće parlamentu o dosadašnjem tijeku dijaloga. Dačić je, kako izvješćuju srbijanski mediji, izjavio kako "postoji dubok i težak problem" i optužio Kosovo da ni na što ne pristaje. "Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvaća i ne želi razgovarati da zajednica (srpskih općina na Kosovu) ima ikakav instrument vlasti", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Austrije i Mađarske.

Rezolucijom i platformom o rjješavanju problema Kosova, što ih je srbijanski državni vrh državni usvojio u siječnju, Dačić je obvezan izvijestiti parlament o tjeku pregovora, ali je on istaknuo da će to učiniti "kad se bude imalo o čemu govoriti". Po njegovim riječima, predstavnici Kosova misle da će Srbija prihvatiti sve samo da dobije datum pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo riješiti problem kompromisom", naglasio je Dačić, ocijenivši da bi datum o pregovorima s EU trebalo "ostaviti po strani, iako bi bilo dobro da ga dobijemo".

RIM - Populistički čelnik Beppe Grillo, koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, rekao je u srijedu da će podržati individualne mjere u parlamentu, ali neće dati povjerenje niti jednoj vladi koju bi vodile tradicionalne stranke. Grillo je naveo na društvenoj mreži Twitter da "Stranka 5 zvjezdica neće dati povjerenje lijevom centru Demokratske stranke, niti bilo kojoj drugoj, te da će se njegov pokret koji ima 109 zastupnika i 54 senatora, izjasniti za zakone koji odražavaju njegov program, bez obzira tko ih predlaže". Lijevi centar je dobio najviše mjesta u parlamentu, ali nema većinu da bi sastavio vladu.

WASHINGTON - Odlikovani vijetnamski veteran Chuck Hagel prisegnuo je u srijedu na dužnost američkog ministra obrane pošto je dobio potvrdu u Senatu, obećavši da će obnoviti američka savezništva i stvoriti nova, pri čemu neće pokušavati "naređivati" svijetu. Obraćajući se osoblju Pentagona nakon skromne svečanosti, Hagel je optimistično govorio o globalnim izazovima koji stoje ispred njega i važnosti američkog vodstva u svijetu. "Ne možemo naređivati svijetu, nego s njime surađivati. Moramo ga voditi zajedno s našim saveznicima", istaknuo je Hagel. "Nijedna nacija, pa ni tako velika kao Amerika, ne može ništa učiniti sama", dodao je. Također je otvoreno dao do znanja kako očekuje da će se automatski smanjiti vojni proračun, rekavši izravno: "To je realnost. Moramo to shvatiti. Vi to već radite". "Moramo se nositi s tom činjenicom", kazao je Hagel, dok se Washington nada da bi Kongres mogao na vrijeme djelovati i spriječiti smanjenje vojnog proračuna za 46 milijardi dolara koje bi trebalo stupiti na snagu 1. ožujka.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i čelnici Kongresa otkrili su u srijedu u Washingtonu kip ikone pokreta za ljudska prava Rose Parks, čije je ime postalo simbol građanske hrabrosti spram nepravdi, izvijestio je Washington Post u srijedu. Prilikom otkrivanja kipa Rose Parks u dvorani Kongresa, predsjednik Obama je rekao da zahvaljujući ljudima poput nje on "danas stoji ovdje". Parks je prva Afroamerikanka kojoj je odana počast postavljanjem statue na washingtonskom Capitolu. Obama je rekao da postavljanjem tog kipa Rosa Parks, koja je umrla 2005. godine, zauzima svoje zasluženo mjesto među onima koji su oblikovali tijek povijesti Sjedinjenih Država. Rekao je da će njezina nazočnost na Capitolu služiti "podsjećanju na to što je vodstvo, bez obzira koliko je skroman ili visok položaj". Obama i predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John Boehner zajednički su vodili svečanost otkrivanja kipa. "Dobro smo učinili postavljajući joj kip ovdje, ali ne možemo joj odati veću počast nego da slijedimo njezina načela i hrabrost koja se rodila iz njezina uvjerenja", rekao je Obama. U ključnom trenutku borbe za crnačka prava, Rosa Parks je 1955. godine odbila bijelcu prepustiti svoje sjedalo u gradskom autobusu u Montgomeryju, Alabami, gdje je vladala segregacija. Njezino uhićenje pokrenulo je bojkot autobusnog prometa koji je trajao godinu dana dok 1956. nije doveo do odluke Vrhovnog suda o zabrani segregacije u autobusima.

PARIZ - Sirijskoj oporbi treba više pomoći u njenoj brobi protiv predsjednika Bashara al-Assada a Washington želi naći način da se ubrza politička tranzicija u Siriji, rekao je u srijedu državni tajnik SAD-a John Kerry. Kerry, koji se u Parizu sastao sa svojim francuskim kolegom uoči skupa Prijatelja Sirije u Rimu u četvrtak, nije rekao planira li SAD dati dodatnu pomoć. List The Washington Post je ovoga tjedna izvijestio da Bijela kuća razmatra promjenu politike te bi mogao pobunjenicima poslati određenu vojnu opremu i osigurati vojnu obuku. Izvješće kaže da se dužnosnici SAD-a još uvijek protive slanju oružja sirijskim pobunjenicima. "Ispitujemo i razvijamo načine da se ubrza tranzicija koju sirijski narod traži i zaslužuje", rekao je Kerry na konferenciji za tisak s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom. On je rekao da Washington želi savjet sirijske oporbe kako ubrzati političko rješenje koje bi bilo najbolji put za okončanje krvoprolića i zaštitu intersa sirijskog naroda.

MENZNAU - Dvojicu radnika u tvornici u švicarskom gradu Menznau ubio je u srijedu kolega koji je i sam pronađen mrtav, ali u policiji nisu mogli potvrditi kako je poginuo. Kada je policija došla u tvornicu u Menznauu zapadno od grada Luzerna ubojica je već bio mrtav. Petero ranjenih u kritičnom je stanju. Počinitelj je otvorio vatru u kantini drvne industrije Kronospan u mjestu Menznau i ubio troje ljudi, a sedmero ranio, od kojih neke teško, izvijestila je policija. Lokalni policijski zapovjednik Daniel Bussmann rekao je na konferenciji za novinare da je 42-godišnji ubojica radio u tvornici deset godina, ali je rekao da motivi njegova zločina nisu jasni. Direktor tvornice Mauro Capozzo opovrgnuo je glasine da je u srijedu trebao objaviti tko je od zaposlenih tehnološki višak. Dodao je da je ubojica bio mirna, neprimjetna osoba. Tvrtka Kronospan ima 410 zaposlenih i važan je poslodavac u Menznauu.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je pozvao međunarodnu zajednicu da Iranu zaprijeti "vojnim sankcijama", ocijenivši da gospodarske nisu dovoljne da primoraju Teheran na odustajanje od nuklearnog programa. "Smatram dužnošću međunarodne zajednice da pojača sankcije i pošalje jasnu poruku da će, ako Iran nastavi svoj (nuklearni) program, doći do vojnih sankcija", ponovio je Netanyahu svoje poznato stajalište u pisanoj izjavi upućenoj iz njegovog ureda. "Ne vjerujem da postoji ijedno drugo sredstvo koje bi primoralo Iran da se pokori zahtjevima međunarodne zajednice", rekao je Netanyahu u prvoj izjavii nakon dvodnevnog sastanka predstavnika Irana i svjetskih sila u kazahstanskom gradu Almatiju.

BERLIN - Gotovo tri četvrtine Nijemaca podupire istospolne brakove, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu u trenutku kad konzervativci Angele Merkel, uoči rujanskih izbora, razmišljaju o proširenju prava istospolnih parova. Istraživanje koje su naručile RTL televizija i list Stern pokazuje da je 74 posto Nijemaca za istospolne brakove, a 23 posto protiv. Potpora je najveća među glasačima oporbenih Zelenih i Socijaldemokrata (SPD) ali i među onima koji podupiru kršćanske demokrate (CDU). Dvije trećine njihovih glasača također podupire istospolne brakove. CDU želi poboljšati svoj rejting među urbanim biračima. Vlada Angele Merkel priprema se za izmjene zakona kako bi omogućila istospolnim parovima veća prava na posvajanje nakon što je njemački ustavni sud prošloga tjedna presudio da se homoseksualnim parovima mora dozvoliti usvajanje djeteta koje je već posvojio njihov partner. Heteroseksualni partneri već imaju ta prava. Sud je dao rok za izmjenu zakona do srpnja 2014.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙